Пикантните храни водят до дълголетие

Начало » Здраве » Пикантните храни водят до дълголетие

pikantni-hraniКърито и останалите пикантни храни са ключът към здравето и дълголетието. Това информира Франс прес, по повод на крайния резултат от международно изследване под ръководството на експерти от Китайската академия на науките.

Авторите на изследването са разкрили, че ежедневната консумация на пикантно повишава продължителността на живота и прави рискът от рак, сърдечни болести и дихателни проблеми по-малък. По данни касаещи половин милион китайци, следени с години, при тези, които се хранят с пикантни храни почти всеки ден, шансът да настъпи ранна смърт е с 14 процента по-малък, от този за хората, които рядко или веднъж седмично консумират пикантна храна. Рискът спада с 10% при приемане на пикантни храни веднъж или два пъти седмично.

Всекидневните потребители на пикантни храни и подправки най-често използват люти чушлета в различно състояние. Според специалистите благоприятният резултат за човешкото здраве и дълъг живот се дължи главно на капсаицина, заради който чушките са люти, и в по-малка степен на биоактивни компоненти като витамини С, А, К, В6 и калий.