Пет растения, които ще ви помогнат да се отървете от комарите

lavandula 290x193 - Пет растения, които ще ви помогнат да се отървете от комарите

Ако сте от хората, при които ухапването от комар предизвиква раздразнение на кожата и алергични реакции, то е добре да превърнете дома си в спасителен оазис от растения, които не само да прогонват комарите, но и да се отразяват положително на вашето самочувствие.

И дори и да нямата вила с градина, не се отчайвайте! Тези растения може да отглеждате и в саксия в апартамента си…

Лавандула

Купете си лавандин! Той представлява хибрид на два вида лавандула – теснолистна и широколистна. Тъй като това растение се отличава с високо съдържание на 1,8 цинеол и комфор, то прогонва насекомите, а също така помага при простуда и грип.

Маточина

Ярко изразеният лимонов мирис на това растение напомня на цитрус, но е по приятен и ненатрапчив. Маточината има противовирусно действие, помага при кашлица и дори при кожни заболявания. За да се отървете от комарите, е достатъчно да вземете няколко свежи листа маточина, да ги разтъркате между пръстите си и да намажете с тях откритите места по кожата си.

Босилек

Това е едно от малкото растения, чийто приятен аромат защитава от комари по-добре, от който и да е спрей. А и е приятна и освежаваща добавка към множество летни салата и ястия…

Валериана

Според последните изследвания, действието на това растение е няколко пъти по ефективно от това на специалните средства. Така че, ако искате да се наслаждавате на летните вечери на двора, е добре да си посадите валериана.

Мента

Да, ментата е подходяща не само за ароматен чай и освежаващо „Мохито“, но и за защита от комари и разни други хапещи насекоми. Освен това, етеричното масло, което се съдържа в това растение, успокоява кожата и намалява раздразнението след ухапването от комар.