Пет растения, които ще ви помогнат да се отървете от комарите

Начало » Здраве » Пет растения, които ще ви помогнат да се отървете от комарите

Пет растения, които ще ви помогнат да се отървете от комарите Ако сте от хората, при които ухапването от комар предизвиква раздразнение на кожата и алергични реакции, то е добре да превърнете дома си в спасителен оазис от растения, които не само да прогонват комарите, но и да се отразяват положително на вашето самочувствие.

И дори и да нямата вила с градина, не се отчайвайте! Тези растения може да отглеждате и в саксия в апартамента си…

Лавандула

Купете си лавандин! Той представлява хибрид на два вида лавандула – теснолистна и широколистна. Тъй като това растение се отличава с високо съдържание на 1,8 цинеол и комфор, то прогонва насекомите, а също така помага при простуда и грип.

Маточина

Ярко изразеният лимонов мирис на това растение напомня на цитрус, но е по приятен и ненатрапчив. Маточината има противовирусно действие, помага при кашлица и дори при кожни заболявания. За да се отървете от комарите, е достатъчно да вземете няколко свежи листа маточина, да ги разтъркате между пръстите си и да намажете с тях откритите места по кожата си.

Босилек

Това е едно от малкото растения, чийто приятен аромат защитава от комари по-добре, от който и да е спрей. А и е приятна и освежаваща добавка към множество летни салата и ястия…

Валериана

Според последните изследвания, действието на това растение е няколко пъти по ефективно от това на специалните средства. Така че, ако искате да се наслаждавате на летните вечери на двора, е добре да си посадите валериана.

Мента

Да, ментата е подходяща не само за ароматен чай и освежаващо „Мохито“, но и за защита от комари и разни други хапещи насекоми. Освен това, етеричното масло, което се съдържа в това растение, успокоява кожата и намалява раздразнението след ухапването от комар.