Пет мита за фрийлансърите, в които не трябва да вярвате

Начало » Кариера » Пет мита за фрийлансърите, в които не трябва да вярвате

Пет мита за фрийлансърите, в които не трябва да вярвате С всяка година расте броят на хората, готови да заменят работата в офис и редовното месечно заплащане с възможността да се занимават професионално с нещо, до момента представляващо просто любимо занимание за през свободното време. И докато едни се наслаждават на свободата, напълно успешно съвместявайки я с трудова дейност, други продължават да изпитват съмнения, относно правилността на решението си да преминат към фрийланс.

Ако и вие сте от последните, ви предлагаме да видите кои са основните митове за фрийлансърите, в които хората би трябвало отдавна да са спрели да вярват…

1. Фрийлансът е подходящ само за хора с творчески професии

Да, това е крайно погрешно мнение! Всеки човек може да премине на „свободна“ професия, стига да не са му нужни официален трудов договор, ежегоден платен годишен отпуск и прочие прелести, съпътстващи офисната работа. Ако искате да работите за себе си, а не за фирма, ако искате сами да решавате по колко време на ден да отделяте на дейността си, тогава фрийланс вариантът ви устройва напълно.

2. Преминаването към свободна професия, може да ви лиши от стабилни доходи

Някои хора смятат, че фрийлансърите се лишават от възможността да изкарват много пари и още по-важно – да ги изкарват редовно. Поради тази причина с години търпят нелюбимата си работа, стиснали със зъби и нокти официалното си заплащане. А експертите не спират да повтарят, че размерът на заработката не бива да зависи от това, колко често се появявате в офиса, а от това каква работа сте свършили.

3. У дома работят само тези, които не обичат да общуват

Много хора предполагат, че само интровертните личности се чувстват комфортно при подобен вид дейност. Въобразяват си, че докато екстровертът губи време в разговори с други хора, то интровертът свършва цял куп работа, защото не се разсейва с празни приказки. Отчасти това е вярно, но психолозите уверяват, че дори и на общителните индивиди не им пречи да преминат към фрийланс. Все пак, никой не е казал, че хората със свободни професии стоят по цял ден затворени в къщи, вперили поглед в компютъра… А и всеки може да избере такава форма на комуникация, каквато му е най-приятна – имейл, телефон, социални мрежи и т.н.

4. Такъв начин на заработване на средства не бива да е за постоянно

Истината е, че всичко зависи изключително и само от вас. Ако ви се удава да извършвате дейността си по този начин, ако ви остава време да свършите задачите си и да обърнете внимание на своите близки, то тогова защо да не продължите да работите така? От друга страна, ако сте избрали фрийланс само като алтернатива, докато преживеете тежките времена, то не бива да разчитате на високи доходи. Всяка дейност предполага развитие и усъвършенстване, така че не се колебайте да инвестирате в себе си и да развивате уменията си – ще видите, че това ще доведе до едни много добри резултати.

5. Отказвайки се от работата в офис ще „пропадне“ кариерното ви издигане

Истината е, че фрийланса се бърка с дауншифтинга (или с осъзнатия избор да не правиш нищо на някой райски плаж, вместо да гониш кариера и високи доходи). Но фрийланса не изключва възможността да работите в която и да е точка на света, пък било то и на райския плаж, при това продължавайки да изкарвате пари и да се усъвършенствате в професионален план. А какво ще е бъдещото ви професионално развитие, зависи само и единствено от вас!