Петте лъжи, които изричаме често

Начало » Кариера » Петте лъжи, които изричаме често

lujaВсеки изрича по някоя малка лъжа всеки ден. Някои може да са добронамерени, други по-скоро имат за цел да ни оправдаят по някакъв начин. Кои са вашите малки лъжи?

1. Аз съм емоционален човек
Почти всеки от нас е оправдавал избухването си или друго поведение със своите емоции. Всеки има емоции, но всеки ги показва по различен начин. Това обаче, че не можете да овладеете емоциите си не е качество, а проблем. Нарича се емоционална незрялост.
Когато решите да се оправдавате с това следващия път, си задайте въпроса нямате ли намерение така да манипулирате останалите. Така доста по-рядко ще прибягвате до този аргумент.

2. Аз не съм лицемер. Все пак съм честен човек!
Този израз се използва доста често и особено пред шефове. Често сте казвали, че някой се подмазва, за да бъде повишен, а това си е лицемерие. Обикновено тези, които използват това, като аргумент държат да направят впечатление. Те дори могат да обидят някого, но да изглеждат като безкористни.
Истината обаче е, че зад тази малка лъжа стои незрялост и желание за изпъкване, макар, че не притежават такива качества. Силните не забелязват недостатъците на другите, докато слабите обиждат, нагрубяват или унижават заради недостатъците. Но задължително поставят маската на честността.

3. Не се интересувам от парите
Това няма как да е истина, за съжаление. Така доста хора не биха работили. Жалко, но истина е, че всичко зависи от финансите на този етап. Отричането на този факт е лицемерие. Е,парите не са всичко, но са нужни.
Не вярвам да има човек, който би отказал повишение. Все пак всеки цени способностите си и това не означава, че сте сметкаджии.

4. Аз никога не бих постъпил така
Често в живота ни или в този на наши близки, наблюдаваме неща, за които често сме мислили, че никога не бихме постъпили така или иначе. Риалити предаванията са много добър пример за това. Тъжното е, че това е само поза.

Всеки човек, който е поставен в някаква екстремна ситуация има за цел първо да предпази близките си и себе си. Тогава начинът, по който постъпва може да бъде осъден отстрани и да изглежда нелогично. Но все пак целта може да оправдае средствата. Затова в дадена ситуация, могат да бъдат съдници само тези, които имат пряко участие в нея. Останалите могат да откриват само мъдростта в грешките на другите и да се стараят да не ги повтарят.

5. Мога да се откажа от „ зависимостта“ към нещо веднага щом реша.
Такива зависимости са алкохол, цигари, интернет, шоколад и други.
Всеки обича своите малки удоволствия, които дава живота. За едни удоволствието е кафето, за други – интернет пространството, за трети шоколада. Пристрастяването обаче може да се забележи само от друг човек. За самите нас това не е пристрастяване.
Ако все пак мислите, че може би имате пристрастявания към нещо се опитайте един ден да изкарате без кафе, шоколад, интернет, цигари и други. Ще разберете, че отказването не е толкова лесно.

А какви са вашите малки лъжи, които всеки ден си казвате за успокоение?