Офис у дома: правила за оформление

Начало » За дома » Интериор » Офис у дома: правила за оформление

Офис у дома: правила за оформлениеНе всеки успява да не “носи работата си у дома” – има хора, за които работното място в жилището им е необходимост. Домашният офис стана неразделна част от интериора на апартаментите на много работещи хора. И ако има възможност за него да се отдели цяла стая, то на  обзавеждането му трябва да се обърне не по-малко внимание от това за всекидневната, спалнята или детската стая. Стилът, мебелите и аксесоарите показват не само вкуса и характера на човека, работещ в кабинета, но до голяма степен и неговият социален статус. Освен това, за да е сигурен “обитателят” на кабинета, че ще му е удобно и приятно да работи там, е важно, сам да избере обзавеждането и да определи оформлението на  интериора.
За да ви помогнем в тази не лека задави ви предлагаме няколко правила, с помощта на които да направите домашния си кабинет красив и функционален.

Всичко необходимо за работата ви

Офис у дома: правила за оформление За обзавеждането на домашния ви офис, може да се спрете на всеки стил в интериора – от барок до минимализъм. Освен това, не бива да забравяте, че  кабинетът не е място за експерименти. Именно за това, най-популярният стил в обзавеждането в случая си остава класическият, с традиционен набор от мебели: масивно бюро, кожен стол, шкафове и стелажи, масичка за кафе, около която се разполагат диван и две кресла. Домашният кабинет обикновено изпълнява няколко функции, за това е удачно да разделите интериора на няколко зони: работна, зона за почивка и  зона за презентации.
В работната зона традиционно се разполагат бюро, стол, шкафове и стелажи за книги и папки. За деловите разговори трябва да има диван, кресла, масичка, бар. Така вече, имате нещо като апартамент в апартамента. Не се препоръчва използването на табуретки и кресла от гарнитура за обзавеждането на домашния офис.

Офис у дома: правила за оформление Изберете мобилен работен стол, чиито височина, наклон и ъгъла на облегалката се регулират.
Бюрото може да е масивна писалищна маса или ергономично компютърно бюро – в зависимост от това как предпочитате да работите. Ако стаята, която сте определили за домашен офис е достатъчно просторна, лесно можете да вместите и двата модела.  Важна част от обзавеждането на кабинета са и стелажите или рафтовете за книги и папки. Ако пространството позволява, в работната зона създайте библиотека с необходимата за работата ви литература. Шкафовете за книги може да използвате и като елемент от интериора, като например, с тяхна помощ отделите работната зона от зоната за почивка.

Заслужена почивка

Офис у дома: правила за оформление В зоната за отдих, по правило, се поставя малък диван, масичка за кафе, стелаж за вестници и списания . Може да допълните интериора с мини-бар или с машина за кафе.  Напоследък особено модерни са източните мотиви, така че без колебание може да декорирате домашния си офис с комплект за чаена церемония или наргиле.
По принцип, зоната за отдих трябва да отговарят на всичките ви капризи. Ако обичате, докато работите и си почивате да слушате музика, ще добавите към обзавеждането плеър и дискове, ако сте музикант, ще отделите място за нотите и музикалния си инструмент –  цигулка, китара, пиано и др. Списъкът може да бъде продължен в зависимост от собствените ви пристрастия.

Индивидуалност в кабинета
В зоната за презентации, обикновено се подреждат предмети, които илюстрират постиженията и хобитата на собственика: награди от спортни състезания, колекции от марки, порцелан и др. Най-често те се подреждат в специални стъклени витрини, демонстриращи ги в целия им блясък.

Офис у дома: правила за оформление За да придадете на интериора индивидуалност, може да го декорирате с интересни и оригинални вещи, като археологически находки  (древни каменни изделия или керамични съдове), сувенири от далечни страни, които сте посещавали и др. Често в оформлението на интериора на кабинета се използват и снимки. Ако стените на кабинета са едноцветните,  можете да ги освежите като окачите любимите си снимки или картини. Особено стилно изглеждат черно-белите фотографии. Рамките на картините трябва да съответстват на цялостното оформление на кабинета, като е задължително да се съчетават с материала и цвета на мебелите..