Осем златни правила за начинаещи цветари

Начало » За дома » Грижи за дома » Осем златни правила за начинаещи цветари

Осем златни правила за начинаещи цветари1. Не поливайте цветята твърде много
Корените се нуждаят не само от вода, но и от въздух. Постоянната висока влажност на почвата означава сигурна смърт за повечето растения. Научете се да ги поливате правилно.

2. Дайте на цветята почивка
Почти всички стайни растения се нуждаят от зимен отдих, т.е. те се нуждаят по-малко вода и хранителни вещества и от по-ниска температура, отколкото през периода на активен растеж.

3. Увеличете влажността на въздуха
През зимата въздухът в стаите е толкова сух, колкото и в пустинята. Може да увеличите влажността му, като пръскате вода с пулверизатор или използвате саксии с двойни стени (саксиите с растенията се поставят в друг по-голям съд, а разстоянието между тях се запълва с мокра торф).

4. Групирайте растенията
Почти всички растения изглеждат по-добре и се развиват по-добре, когато образуват група.

5. Научете се да пресаждате
За да не загубят привлекателността си след година-две, трябва през определен период от време (например, всяка пролет) да пресаждате стайните си растения в по-големи саксии.

6. Избирайте растенията правилно
Растението трябва да е подходящо за условията, които можете да му предоставите. Дори и опитен цветар не може да отгледа сянколюбиво растение на слънчев прозорец.

7. Обзаведете се с необходимото оборудване
Необходими са ви лейка, пулверизатор, добра почва, саксии и чинийки, подпори и връвчици, течен тор, антисептик за борба с вредители, мека гъба, стари вилици и лъжици…

8. Правилни грижи за всяко растение
Прочетете внимателно в специализираната литература, какви грижи трябва да се полагат за всяко едно стайно растение, което притежавате. Само така може да сте сигурни, че вашите цветя ще получат всичко, от което се нуждаят и ще ви радват дълго време.