Огранични финансовия стрес

Начало » Кариера » Огранични финансовия стрес

finansov-stresПаричните проблеми ти вгорчават живота? Ето няколко идеи за справяне със ситуацията.

Спестявай повече.
Ако обикновено пътуваш с такси, време е да походиш пеша. Започни да переш дрехите, които по навик носиш на химическо чистене. Когато си на заведение, вместо да залагаш на скъпи коктейли или шотове, избери напитка, която можеш да консумираш по-дълго и не струва толкова пари – например чаша вино.

Не харчи нашироко.
Пресметни си горе-долу разходите за месеца и в деня на заплатата отдели парите, с които да изкараш до следващия. Изкушаваш се за един бърз шопинг? Първо си отговори на въпроса: “Наистина ли имам нужда от този колан, или просто го искам?” Превърни приятелите си в свои финансови надзорници: кажи им, че се мъчиш да спестяваш и ги помоли да те връщат в правия път, когато тръгнеш да правиш грешни разходи.
Когато решиш да купуваш нещо, най-добре погледни първо в сайтовете за групово пазаруване, дали няма това, което търсиш с намаление. За да спестиш време, можеш да ползваш сайт агрегатор, който събира на едно място офертите от сайтовете за групово пазаруване.

Контролирай картите си.
Ограничи кредитните до една (или дори нито една), ако си от категорията на спонтанните купувачи. Закрий останалите, за да не се изкушаваш да харчиш. Можеш дори да се обадиш в банката и да поискаш да намалят лимита ти. Ако имаш само дебитна карта, избягвай да я носиш винаги в чантата си. Така няма да можеш да изтеглиш пари, ако наистина вземеш, че си загубиш ума по онази сладка розова поличка, която виси на витрината на близкия магазин.