Огледалата в интериора на дома

Огледалото е един от най-интересните елементи в интериорния дизайн. И въпреки, че го има във всеки дом, неговата функция е изцяло практична. А то може да даде наистина неограничени възможности за оригинален интериорен дизайн, но за съжаление, повечето хора не се възползват от това.

01ogledala 500x500 - Огледалата в интериора на дома
Знаете ли, колко много интересни решения има за използването на огледалата в декорацията на дома? Ще ви помогнем да погледнете по нов начин на този на пръв поглед най-незначителен интериорен елемент…

Варианти за разположение на огледалата
Само по себе си огледалото изглежда някак голо. Окачено само в средата на голяма стена, то изглежда тъжно и самотно. За разлика от, да речем, завесите, само едно огледало, висящо на стената не е добра декорация на стаята. Друго нещо е, когато огледалата са разположени така, че да се превърнат в индивидуален елемент от стила на вашия дом. Ако разположите и оформите добре едно огледало, вие ще го принудите да заиграе в цветове и да заблести в целия си блясък.

02ogledala 500x392 - Огледалата в интериора на дома
Например, може да създадете в коридора на апартамента си класически стил, като поставите няколко огледала в оригинални рамки по дължина на помещението и окачите над тях лампи. Ако искате да добавите цвят в интериора, използвайте огледала с цветни рамки, които можете да разположите хаотично. Така ще получите оригинален, модерен и дори малко по-предизвикателен вид на стаята. По-дръзките от вас могат да стигнат и по-далеч, като разположат огледалата едно срещу друго, така че не просто да виждат размножения си образ, а да се почувстват сякаш са “вътре в огледалото.”

03ogledala 500x350 - Огледалата в интериора на дома
По отношение на размера има две простички правила: първо, ширината на огледалото трябва да бъде най-малко петдесет сантиметра, така че човек да може да се „побира” изцяло, и второ, горният ръб да се намира на височина от 1,7 – 1,8 метра.

04ogledala 500x500 - Огледалата в интериора на дома

Огромни огледала в интериора
Огледало в “цял” ръст или дори на цялата стена е подходящо за тези, които искат визуално да разширят пространството в дома си. Трябва да се внимава само за това, какво ще отразява то, тъй като унила празна стена или, обратно, изобилие от неща, отразени в него, няма как да създадат уютна атмосфера. В първия случай ще се получи твърде скучно, а във втория – многобройните отразени вещи ще създадат психологически дискомфорт в обстановката.
Що се отнася до огледалния таван, той си остава един доста спорен момент. А и огледало над главите, си е нещо доста опасно. Има и по-безопасни начини да се придаде на стаята повече височина или светлина, като например, повече на брой вградени осветителни тела в окачен таван.

05ogledala 500x489 - Огледалата в интериора на дома
Експериментирайте, но с рамките! За класическия интериор, разбира се, най-подходящи са огледалата с традиционни рамки. Огледалото може да бъде допълнителен елемент, подчертаващ стила на интериора, ако рамката му по цвят и модел е в хармония с останалите интериорни елементи. Вариант е, например, да се направят еднакви рамки за огледалата и картините в стаята. Променяйки рамките или техния цвят вие може изцяло да промените и стила на интериора в дома си.

06ogledala - Огледалата в интериора на дома

Оригинални решения

Едно интересно интериорно решения са “огледалните мебели”. Маси, шкафове, стелажи украсени с орнаменти от малки огледала или с цели огледални платна не само увеличават осветеността на помещението, но изглеждат много модерно и свежо.

07ogledala - Огледалата в интериора на дома
При обзавеждането можете да експериментирате не само с местоположението и големината на огледалата, но с огледалните повърхности. Например, може да потърсите състарено огледало или огледало с интересен оттенък, а защо не и с матова повърхност. А ако сте любители на домашните купони можете да окачите на тавана една голяма или няколко по-малки диско-топки. Те ще отразяват не само разноцветните светлини, а и ще изпълват стаята със слънчеви зайчета през светлите слънчеви дни.
Не е задължително огледалото в стаята да е само едно. Можете да проявите въображение и да направите мозайка от огледални многоъгълници или стена от квадратни огледалца. А още по-оригинална идея е стена с “приближаващи” и “отдалечаващи” огледала, в които предметите в стаята ще изглеждат изключително необичайно.

08ogledala 500x500 - Огледалата в интериора на дома

Огледалата в интериора по фън шуй
На тези от вас, които се увличат по фън шуй, може би ще им бъде интересно да научат някои правила. Така например, огледалото не трябва да отразяват нещо с неприятен вид. Не се препоръчва то да се поставя срещу работното място или срещу леглото, за да не отразява спящия човек. Огледалото може да бъде поставено срещу масата за хранене, но тя трябва да е покрита и винаги подредена. Огледалото не трябва да е напукано. Според фън шуй не трябва да се купуват стари огледала, защото всяко огледало има памет и съхранява информация за минали собственици и събития, както и тяхната енергия. Смята се за правилно, ако в къщата има най-малко едно голямо огледало, в което човек може да се огледа в цял ръст.

Включете известията от ZaNeya.com    OK Не, благодаря