Обърнете внимание на гръбначния стълб: Съвети за бременни

Начало » Родители » Бременност » Обърнете внимание на гръбначния стълб: Съвети за бременни

Обърнете внимание на гръбначния стълб: Съвети за бременниКак правилно да се разхождате, сядате и дори пиете чай – в очакване на своето бебето… Всяко едно толкова обикновено занимание може да се превърне в трудност.

Полезна разходка
На дълги разстояния вървете със свободни ръце, за да можете да ги движите спокойно и да не нарушавате равновесието на тялото. Чанта, свита ръка или нещо тежко в нея променят положението на гръбначния стълб – той се накланя на една страна, от което с времето стойката ви би се променила.

Легнете – не се навеждайте
Когато трябва да обуете панталоните или обувките си, по-добре да седнете или да легнете. Първо, за да не загубите равновесие и да паднете в резултат на промяната в центъра на тежестта. И второ, когато се навеждате, извивайки гръбнака, рискувате да прищипете нерв: по време на бременност междупрешленните дискове са сплескани и леко се изместват от обичайните си места, поради което всяко едно неправилно движение може да доведе до неприятности, резултатите от които са болки в кръста, краката, седалището. Ако се налага да прекарате известно време изправени, разпределете теглото си върху двата крака, като леко ги раздалечите един от друг. Не кръстосвайте крака и не отпускайте глава надолу – това положение разваля стойката.

Дръжте главата

Когато пиете или се храните не протягайте глава към чаша и приборите, а ги поднасяйте към устата си с движение на ръката в рамото и лакътя. Така ще избегнете претоварването на мускулите и ставите на шийните прешлени, което по-късно също може да доведе до промени в стойката ви.
Ако обичате да говорите по телефона, дръжте главата си изправена и местете често слушалката от едната страна на другата. Притискането и между ухото и рамото, претоварва мускулите от едната страна на шията, което оказва влияние върху разположението на шийните прешлени. А в тях се намират кръвоносните съдове, снабдяващи мозъка с кислород, и неестественото извиване на врата усложнява този процес.

Сядайте изправени
Когато сядате се старайте главата, гръдния кош и таза ви да са разположени в една линия. След това леко се наклонете назад. Дръжте гърба изправен – не се накланяйте напред, тъй като това би затруднило работата на белите ви дробове и би нарушило притока на кислород както към органите ви, така и към бебето. Ако искате може да сложите възглавница под кръста си. Не кръстосвайте крака – тази поза води до преумора на таза и неравномерно натоварване на мускулите на бедрата.