Няколко неща които трябва да знаем за сауната

Начало » Външен вид » Упражнения » Няколко неща които трябва да знаем за сауната

Престоят в сауната се отразява изключително добре върху организма. Тя укрепва имунната ни система и подобрява външния ни вид. Това нейно положително въздействие се дължи на високата температура на въздуха и ниската му влажност (ако влажността е висока, температурата на тялото може да се повиши и това да има негативни последици).

Горещината повишава температурата на кожата с около 10 градуса, а на тялото – с 1. В резултат на това се задействат защитните сили на организма и вирусите в него се унищожават. Обмяната на веществата се активира и вредните вещества и водата се изхвърлят от тялото чрез изпотяването. По този начин се предотвратява и образуването на целулит.
Ако искаме да повишим тонуса си е добре да посещаваме сауната веднъж седмично, по възможност преди обед. Ако пък искаме да снемем напрежението и да подобрим съня си е за предпочитане да я посетим вечерта.
Процедурата и в двата случая е еднаква – влиза се по 3 пъти, като в сауната се престоява от 10 до 20 минути. След всяко излизане се взема студен душ. Смяната на температурата се отразява изключително благоприятно върху кожата ни – тя се оросява по-добре и тенът и става розов. Освен това по този начин допълнително се стимулира и обмяната на веществата.
Между отделните влизания в сауната не бива да се пие вода, тъй като тя ще попречи да се изхвърлят вредните вещества. Но след това е добре да се приемат много течности.