Няколко малки домакински тайни

Начало » За дома » Грижи за дома » Няколко малки домакински тайни

Не напразно хората казват: На когото в дома му е бъркотия, в главата му е хаос. От гледна точка на психологията нещата стоят така – ако не умееш да организираш собственото си жилище, така че да е подредено и уютно, то ти едва ли си в състояние да се справиш с големи и сложни дела.

За това ние от  ZaNeya.com те съветваме да се научиш да поддържаш порядък и чистота в собствения си дом – тогава и жизнените ти задачи ще ти се сторят много по-прости и лесно достижими. Огледай жилището си – то всъщност е продължение на твоето собствено АЗ. Следваш ли следващите простички правила и съвети, ти ще успееш да намериш златната среда, която да внесе хармония в личния и професионалния ти живот.

1. Не оставяй днешната работа за утре!
Това важи и за почистването – не го отлагай до последно! Ако всяка повърхност в дома ти се е покрила с прах, трябва бързо да се заемеш с почистването му!
Неправилен подход: Всеки е попадал в ситуация, при която точно преди да пристигнат гостите установява, че домът му не изглежда никак привлекателен. Столовете са покрити с дрехи, разхвърляни чанти, всичко е в прах, в мивката стоят неизмити съдове. Започваш отчаяно да се опитваш да оправиш това, което се е трупало със седмици: миеш, бършеш прах, прибираш дрехите по шкафовете, подреждаш. Изобщо – опитваш се да създадеш впечатлението за чистота и подреденост. По този начин ти създаваш имено впечатление за ред, а не самия ред.
Правилен подход: Трябва да поддържаш определена чистота и ред в дома си постоянно. Необходимо е да се занимаваш с домакинските си задължения всеки ден. Тогава и поддържането на жилището ти ще стане много по-лесно.

2. Критичният поглед
Неправилен подход: Ти най-вероятно обичаш да събираш всякакви статуетки, играчки, кутийки и какви ли не други украшенийца, които са покрили изцяло рафтчетата и масичките в дома ти. В същото време наистина не понасяш постоянното им почистване от праха, но и не се решаваш да се разделиш с тези така мили за теб вещи, които са ти подарени от хора, за които може би дори и не си спомняш.
Правилен подход: Трябва да се научиш да гледаш критично на жилището си и да изхвърлиш всички онези ненужни вещи, които са се натрупали в него с течение на годините. Ако тази или онази вещ ти се е сторила излишна по-рано, дали ще ти потрябва някога изобщо? Трябва да се отнесеш критично към преобразяването да дома си – не купувай неща, които да не са функционални и не са в хармония с интериора на жилището. Много скоро те просто ще се превърнат в нови събирачи на прах.

3. Разпредели силите си, поставяй си задачи и се стреми към решаването им
Неправилен подход: Не почиствай хаотично дома си, като преминаваш от една стая в друга, без всъщност да оправяш нито една от тях. Така никога няма да успееш да доведеш до край почистването и оправянето на жилището си.
Правилен подход: За да въдвориш наистина ред, започни да оправяш постепенно. Започни например от спалнята. Когато приключиш с нея, премини във всекидневната, след това в кухнята или банята и така,  докато не почистиш и оправиш всяка една стая, но наистина добре.