Необходимост или неестествен кич е поставянето на ролбари и степенки по джиповете?

Начало » Външен вид » Мода & Стил » Необходимост или неестествен кич е поставянето на ролбари и степенки по джиповете?

Необходимост или неестествен кич е поставянето на ролбари и степенки по джиповете?Оф-Роуд е изключително атрактивно развлечение с моторни превозни средства с повишена проходимост. Трудността на терените, през които преминават участниците са повече от екстремни – кал, пясък и чакъл, сняг, черни пътища и други неравни и изискващи повишено внимание при управление на превозното средство. Обезопасяването на техниката, с която се извършва това развлекателно занимание изисква повишено внимание. Не само опита, но и вида на превозното средство са определящи за това този вид спорт да има такава популярност в наши дни. Монтирането на ролбари и степенки е един от най-често срещания тунинг по джиповете, които са предназначени за оф-роуд.

Тяхната роля е не просто да подобрят имиджа на превозното средство, но ида предпазят водача и навигатора му от евентуални травми при преобръщане на джипа по време на преминаването по неравния терен. Степенките са друг аксесоар, който за голяма част от почитателите на тези спортни мероприятия са ненужни, но всъщност при джипове с голям цолаж гуми са удобството, което е нужно за да може водача да влезе в превозното средство.

Определено ролбарите и степенките увеличават габаритите на мощната машина и освен, че предпазват, хората, които са в купето имат същата роля и за самото превозно средство. Тъй като преобръщането е едно от честите явления в оф-роуда то доброто обезопасяване на с ролбари за джипове е наистина важен ангажимент за почитателите на тези екстремни развлечения.

Не са малко и собствениците на мощни джипове, които допълнително тунинговат возилата си с ролбари и степенки. За едни това може да е грозна гледка с тези опасващи никелирани тръби, поставени на предната част на джип, но за други това е средство, което би спасило живота им при тежко проходими терени. Ролбарите са абсолютна необходимост, особено при превозни средства, които са предназначени за ежедневна работа в горски терени. Въпросът с това до колко са важни степенките обаче е спорен, защото за много специалисти са ненужен автоаксесоар, който само намалява проходимостта на джипа. За други пък е удобство и екстра, която помага за безпрепятственото качване във возилото дори да сте с официално облекло.