Необходима ли е застраховка, когато теглим кредит

Начало » Кариера » Необходима ли е застраховка, когато теглим кредит

Необходима ли е застраховка, когато теглим кредитКогато кандидатствате за кредит много често банката поставя, като условия да направите застраховка. Може би тези от вас, които са взимали кредити знаят за това. Такава услуга звучи добре но дали подобно предложение, което ви задължава не крие някакви неясноти? Има някои условия, за които банките не ви уведомяват когато сключвате застраховка при кредит.

Всяка банка работи с определена застрахователна компания. На вас ще ви бъде предложена застраховка живот, застраховка имот, застраховка безработица или някаква друга. Когато банката ви даде формуляр за попълване към застрахователната компания, вие всъщност попълвате документ с банката, а не със самата застрахователна компания. Тоест ще трябва да се съгласите с условията на банката, а не на тези със застрахователната компания.

Запознайте се с общите условия по договора. Там е упоменато какви щети се покриват от застраховката и какви не се покриват. Преди да подпишете договора, изчетете го много добре.

Изплащайки кредита винаги има вероятност банката да разтрогне договора с застрахователната фирма. Вие обаче може изобщо да не разберете за този факт. Така си мислите че имате застраховка и разчитате на нея, а се оказва че всъщност банката няма отношения със застрахователната компания. Най-вече това важи за застраховките, които са бонус към кредитите. Ако обаче имате отделен договор за застраховка, то дори при разстройване на отношенията между двете страни вашата застраховка продължава да бъде валидна.

Трябва да сте наясно че застраховката няма да действа в периоди, в които не изплащате вноските си. Чак когато платите, застраховката ще бъде валидна.

Ако сте застраховани против безработица то тя няма да важи ако ви уволнят дисциплинарно или решите сами да напуснете работа. Освен това тук има условия да се регистрирате на бюрото по труда веднага след като останете без работа.

Трябва да сте наясно че през времето в което не работите, застраховката най-вероятно няма да важи. Застрахователят може да поеме част от задълженията по вноските, но само за определен период.