Най-полезните пролетни треви на нашата трапеза

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Най-полезните пролетни треви на нашата трапеза

Пролетта носи на маса ни разнообразие от салати, чиито съставки много често са различни треви. Те, разбира се, са изключително полезни за организма ни, тъй като са източник на много витамини, които толкова са ни липсвали през зимата. А ето и кои са най-полезните сред тези пролетни дарове…
01pt
Спанак
Безусловно спанакът е любимецът на диетолозите. Хлорофилът в него е близък по състав до хемоглобина в човешката кръв, което означава, че консумацията му подобрява нейния състав и повишава защитните свойства на организма. Спанакът е богат на витамин D и е полезно средство в профилактиката на ракови заболявания и срещу негативните ефекти от замърсената околна среда. Благодарение на неутралния си вкус, той е чудесна добавка към всяка салата или гарнитура за всякакви меса и риба.

Киселец
Французите подкислявали с киселец спанака. Нашите предци първоначално го смятали за плевел, но в последствие открили вкусовите му качества и започнали да го използват в пролетните ястия. В това растение се съдържат витамини и минерали от А до Я. Все пак, трябва да се внимава с него, тъй като консумацията му повече от два пъти седмично може да доведе до излишък на оксалова киселина, което води до проблеми с бъбреците.

Естрагон
Етеричните масла, съдържащи се в тази трева, са изключително ароматни. За това не трябва да прекалявате с нея, когато я добавяте към супи, салати, зеленчуци, ястия от месо, субпродукти или яйца. Естрагонът е много полезен за храносмилането.

Мента
Ментата може да се използва в състава не само на чайовете, но и на всякакви ястия и напитки – салати, десерти, ястия с месо или бобови, плодови коктейли. Сосът с мента е прекрасна добавка към блюдата от агнешко.

Кориандър
Тази зелена подправка е хит в мексиканската кухня – салца сосът без нея е направо невъзможен. Кориандърът придава пикантност на ястия от месо и птици, както и на салатите.

Кресон
Богат е на йод (полезен за щитовидната жлеза) и сяра (подпомага усвояването на протеините, както и възстановяването на косата и кожата). Съдържа и много витамини. Тази трева е особено полезна в суров вид, но може да се добавя и към супи малко преди сервиране.