Най-лошите и най-абсурдните съвети как да отслабнем

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Най-лошите и най-абсурдните съвети как да отслабнем

dietaИма различни съвети за отслабване, но има и такива, които никога няма да помогнат. Не забравяйте това.
Повечето хора биха искали да опитат някаква диета или да се вслушат в някой съвет, който вече е помогнал на познат или приятел. Както знаем, най-добрата гаранция, че начинанието ни ще бъде успешно е препоръката. Но все пак не се доверявайте прекалено. Във всяко нещо има и митове и легенди.

Ето и най-лошите съвети и твърдения свързани с диетите и които никога не трябва да взимате под внимание.

„Премахнете въглехидратите от диетата си, за да може да отслабнете. Те са лоши.“

Истината всъщност е, че трябва да изключите въглехидратите, които се разграждат бързо, наситените захари, защото те повишават нивото на кръвна захар. Забравете за шоколадът, сладкишите и белият хляб.
Но все пак, ако наблегнете на пълнозърнестите и на бобовите храни, ще видите добрия ефект върху фигурата си.

„Може да ядете каквото си пожелаете, ако спортувате активно.“

Истината: Тренировките и приема на калории вървят винаги заедно. Представяте ли си колко трябва да се тренира, за да се изгорят калориите, ако ядете по много и от всичко? Много часове наред!

„Пиенето на вода помага за отслабването!“

Истината: В диетата на всеки един човек, водата е много важна част. Тя е в пряка връзка с извеждане на токсини, всички процеси в клетките и баланса между вода и сол в организма, както и редица други взаимодействия.

Като обобщение, можем да кажем, че за да сме здрави трябва да се хидратираме добре.
Но това не означава, че количеството вода ви прави здрави или слаби. Дори е възможно да натовари функцията на бъбреците.
Така може да пострада и кръвното налягане. Освен риска от повишаване на налягането на кръвта, има риск и от така наречената водна интоксикация.
Едно обаче е сигурно – няма да може да отслабнете!

„Много ми помагат хапчетата за отслабване“

Истината: Има много медикаменти за отслабване, които са ефективни, но и те имат странични ефекти, както и всички лекарства. Е, струва ли си риска за здравето? По-добре преминете на хранене с определен режим, както и подходящи упражнения.

„Друга заблуда е, че с помощта на соковете можем да отслабнем или да пречистим организма си.“

Истината: Тя е много проста – пресните зеленчуци и плодове съдържат голяма концентрация на витамини, минерали и антиоксиданти. Точно те помагат при регулиране на процеси в организма, както и помагат за стимулиране на метаболизма.

Но все пак не разчитайте изцяло и само на соковете, за да постигнете желаното отслабване. Ако ви липсват мастни киселини или протеини, може сериозно да навредите на здравето си. Няма как да го правите в дълъг времеви аспект.

„ Можете да отслабнете много по по-лесно и бързо, ако ядете храна, която е бедна на мазнини.“

Истината: Колкото и невероятно да ви звучи, за отслабването помагат и мазнините, нищо че винаги го изкарват, причината за затлъстяване.

Клетките също се нуждаят от мазнини. Без мастните киселини, клетките не могат да регенерират стените си и дори да функционират.

Интересното е, че в малки количества наситените мазнини са необходими.