Най-известните болести на цивилизацията

Начало » Здраве » Най-известните болести на цивилизацията

Най-известните болести на цивилизацията    Прогресът избави човечеството от много ужасни болести, но в замяна на това роди нови такива. Ето кои са най-разпространените болести на съвременната цивилизация:

Синдром на карпалния тунел
Едно от най-разпространените заболявания. Податливи на синдрома на карпалния тунел са по-възрастните жени, работниците, извършващи еднообразни движения на китките при работата (най-често при работа с машини), преводачите на жестомимичен език, китаристите, барабанистите и работещите на компютър, ако ръцете им дълго време са били в неправилна позиция. Това заболяване се проявява в болка, изтръпване и схващане на средния нерв, което води до по-трудно сгъване на китката, на първи и втори пръст, спада в чувствителността на дланта, изтръпване.

Стрес
Стресът може да се нарече “чумата на новия век”. Проблемите със здравето, трудностите на работа или липсата на работа, липсата на разбирателство в семейството и с приятелите – всичко това води до стрес. Отрицателните ситуации са толкова много, че стресът вече изглежда като нещо нормално. Но какво представлява стресът в действителност?
Стресът е физическа, умствена, емоционална и химическа реакция на организма към това, от което човек се страхува, което го изнервя или го заплашва. Човешкият мозък не прави разлика между реална и измислена заплаха, така че винаги, когато ситуацията изглежда опасна, той реагира като при реална заплаха. Хроничният стрес е резултат от постоянно пребиваване в негативно състояние.
При това заболяване се нарушава концентрация, появява се агресия, безпричинна тревожност, безсъние, депресия, постоянно задълбочаващо се чувство за вина.

Синдром на хроничната умора
За първи път за това заболяване се заговори преди 20-30 години. Сигнал за него стана постоянно ускоряващият се ритъм на живот, който изтощава и буквално ограбва силите на човека.
Това е заболяване на младите, т.е. на най-активните. Засяга хората от 25 до 45 годишна възраст и е придружено от умора, мускулни болки, нарушения на съня, загуба на тегло. Проблемът е в това, че дори и след дълга почивка човек не се чувства възстановен.
Някои експерти смятат, че при синдрома на хроничната умора тялото страда от липса на кислород и от нарушена обмяна на веществата, което води до натрупване на шлаки в организма. Според други, заболяването се дължи на повишаване нивото на хормона на стреса – кортизол, което води до едно “затормозено” състояние.

Затлъстяване
До наднормено тегло може да се стигне по различни причини, но най-честата е неправилното хранене. В САЩ от затлъстяване страда повече от половината от възрастното население – всъщност, в това отношение и децата също са под голяма заплаха. Но защо на повечето от тях им е толкова трудно да отслабнат?
В хода на това заболяване организъм се “заразява” с цял куп нарушения, като на първо място това са нарушения в ендокринната система, в метаболизма, което пък води до запек. Изходът в действителност е само един – по-малко ядене и повече движение. Хапчета не помагат, колкото и усилено да са рекламирани.

Рак на белите дробове
Много често за това заболяване хората обвиняват лошата околна среда, но истината е, че в повечето случаи, те сами са си виновни. Така например, при запалването на всяка цигара, човек поема около четири хиляди вредни вещества, чиято концентрация е 300-1000 пъти по-висока от допустимите норми. А в голяма част от случаите, ракът на белите дробове е следствие на тютюнопушенето.

Сърдечно-съдови заболявания
Заседналият начин на живот рано или късно води до затрудняване работата на сърцето. Истината е в това, че тялото се нуждае от “мускулна радост” – според учените, при физическо натоварване в организма се отделят вещества, които карат човек да се чувства радостен, а в цялото тяло се чувства прилив на сила и енергия. За да нормализира нервната си активност, човек трябва да започнат да ходи поне по 40-45 минути при скорост, която да поддържа пулс от 110-120 удара в минута.