Наддаване на тегло по време на бременността

Начало » Родители » Бременност » Наддаване на тегло по време на бременността

Наддаване на тегло по време на бременносттаМного жените са обезпокоени, когато става въпрос за наддаване на тегло по време на бременността им. Често се питат, колко килограма всъщност е нормално да качи една жена, за да е всичко по време на бременността и нормално и безпроблемно?

Първо, не е необходимо да се храните, като за двама възрастни. Не трябва да използвате бременността си, като извинение за преяждане. Ежедневно на зародиша са му необходими 300 калории (при положение, че преди бременността теглото ви е било в норма), което не е никак много. Това означава, че към вашия дневен порцион може да добавите, например чаша кисело мляко (110 ккал), 50 гр картофи (120 ккал) и 50 гр хляб (70 ккал).

Второ, препоръчително е по време на бременността да наддадете не повече от 10-16 кг, ако преди това теглото ви е било нормално. Ако сте с наднормено тегло още преди бременността, то трябва да внимавате много и да наддадете не повече от 13-18 кг. Все пак, за да сте напълно сигурни колко килограма е необходимо да качите точно, е най-добре да се консултирате със своя лекар.

Трето, трябва да знаете в какво точно се състои наддаването на килограми по време на бременността. И така:
– 3,8 кг е средното тегло на новороденото дете;
– 3,2 кг – допълнителния запас от хранителни вещества;
– 1,8 кг – допълнително количество кръв;
– 1,8 кг – допълнително количество лимфа;
– 0,9 кг – околоплодна течност;
– 0,9 кг – увеличаване обема на гърдите;
– 0,9 кг – увеличаване на матката;
– 0,6 кг – плацента.

Както недостатъчното, така и наднорменото тегло по време на бременността, може да има негативни последици и за вас, и за вашето дете. Недостатъчното тегло при бременните жени води до раждането на дете с ниско тегло (по-малко от 2,5 кг), което от своя страна понякога може да доведе до смърт на бебето или до появата на различни физически и психически проблеми.
Когато бременната жена наддаде твърде много на килограми, тя изпитва проблеми с гърба, болки в краката, повишена умора, може да развие разширени вени.  Излишното тегло може да доведе и до появата на хипертония и диабет. Наднорменото тегло се отразява и върху детето – бебето наддава много и по време на раждането теглото му е около 4,5 кг. Това, от своя страна затруднява процеса на самото му раждане и в някои случаи се налага да се прибегне до цезарово сечение. Наблюдава се и пряка връзка между свръх теглото при новороденото и свръх тегло на вече възрастния индивид, т.е. ако детето е с наднормено тегло при раждането, то е много вероятно да има проблеми с теглото и когато стане възрастен.

Четвърто, трябва да знаете как точно трябва да премине увеличаването на теглото ви по време на бременността  (като се има в предвид, обаче, че преди самата бременност теглото ви е било нормално). И така, през първите 3 месеца трябва да наддадете 0,9 – 1,8 кг, а през следващите 6 месеца – всеки месец по 1,5 – 1,8 кг.