Може да контролираш своя апетит по 6 различни начина

Начало » Външен вид » Може да контролираш своя апетит по 6 различни начина

apetitМного е трудно да се контролираме и да успеем на издържим да не се изкушим от дадена храна, която много обичаме. Най-трудно е, когато си навън. Навсякъде виждаш сладоледи, чипс, газирани напитки и се налага да ги подминаваш. Трудно е да. Но най-невъзможно става, когато огладнееш и се налага да се предадеш. Предаваш се пред нещо, което много добре знаеш, че не бива да ядеш.
Все пак понякога волята ти побеждава и си хапваш здравословно и хубаво ядене. Но след първата хапка от него, разбираш, че си ужасно гладен.Изяждаш всичко за миг и веднага сипваш допълнително. След един час обаче гладът отново се усеща. Дори ти се струва, че скритият сладолед те вика от фризера.
На всички ни е ясно колко е трудно да се справиш с това. Точно заради това, избрахме няколко малки трикчета, които ще ти бъдат от помощ – хем да се храниш в правилни количества и здравословно, хем да не се чувстваш гладна, дори ако не си преяла. По този начин ще можеш да се насладиш на самата храна.

Първо правило – храни се много бавно
Може и да знаеш, а може и да не знаеш, но организмът има нужда от около 30 минути, за да се почувства сит.Точно заради това време, много хора изяждат повече храна, от колкото трябва и от колкото се нуждае организмът им. Причината е, че се хранят бързо и докато организмът се усети сит, те вече са изяли голямо количество храна и се преяли.
Питате се какво е решението? Дъвчете всяка хапка храна около десет пъти. Точно както са ви учили в детската градина. Точно това е техниката, чрез която ще свикнете да ядете бавно. Така стомаха и съзнанието ще са в синхрон. А и ще можете да се наслаждавате на вкуса на яденето.

Правило второ- храни се преди да си огладнял
Когато сме гладни преяждаме най-често и най-много. А при прекаляване с храната, заради покачилия се инсулин се чувстваме уморени, а скоро и гладни отново. Така кръговрата е налице.
Нужно е не да се опитваме да забравим глада, а да се опитаме да го притъпим. Ако се храните, когато все още не сте съвсем гладни, ще хапвате много по-бавно и с по-малки количества. Така хем по-малко ще ядеш , хем ще имаш енергия в повече дори.

Правило трето – пийте вода, в по-големи количества, от колкото наистина ви се пие
Често сигналите, че организмът има нужда от вода, могат да бъдат объркани с чувство на глад. Ако пиеш повече вода, със сигурност ще се чувстваш по-сит от нормално. Трябва да пиете поне литър вода на ден, през горещите летни дни – дори два литра. Дори при-най лека жажда – пийте вода. Резултатите скоро ще са на лице – кожата ще е по-свежа, повече енергия, чисто съзнание, по-малко глад.

Правило четвърто – не приемайте течни калории. Кажете им твърдо “не”
Течностите се усвояват много по-бързо от твърдата храна. Точно по тази причина, когато се консумират течни калории – сокове, газирани напитки, млечни шейкове и други, рязко изпитваш чувство на глад. Това е от повишената кръвна захар. Затова не консумирайте калорични напитки, а ги заменете с чайове без подсладител или най-добре с вода.

Пето правило – овкуси здравословно храната си
Храната ти е безвкусна? Овкуси я, но без захар и сосове пълни с калории. Има няколко начина, чрез които може да направиш храната по – вкусна и те са напълно здравословни. За салатите използвай сок от лимон(лайм) или оцет. Сока от лимон или лайм помага на организма да обработва по-бавно и така инсулина се се покачва.Канелата също начин да отслабнеш. Тя помага да чувстваш ситост по-дълго време и да не чувстваш умора след ядене.

Правило шест – може да си похапваш между храненията
Преди да огладнееш се опитай да хапваш здравословни храни.Така ще ограничиш желанието си да похапнеш и други изкушения. Нездравословните и калорични храни са навсякъде около нас. Трудно ти е да им устоиш.Точно заради това, преди да излезеш хапни. Може да си носиш в чантата и ядки, които хем са здравословни, хем засищат и са много вкусни.