Можем ли да понижим кръвното налягане без лекарства?

Начало » Здраве » Можем ли да понижим кръвното налягане без лекарства?

kruvno-nalqganeБолестта – високо кръвно е една от най-широко разпространените в днешно време.От нея са болни значителен брой хора. Напрежението и стресът  са най-честите причини за тази болест. Всички живеем доста напрегнато и забързано. За да се преборим с високото кръвно налягане, трябва да използваме различни медикаменти и средства. Но трябва да спазваме и някаква диета – хранителен режим, както и да се откажем от вредните навици – тютюнопушене и пиене на алкохол. Има и други начини да понижим нивото на кръвното налягане.

Лечението с медикаменти е тема, с която се занимават лекарите, затова няма да й обръщаме  голямо внимание. Лекарите определят лекарствата, както и дозировката и приема им.

Добрата новина е, че има начини за намаляване на нивото на кръвно налягане без да използваме медикаменти. Тук ще се спрем на някои от храните:

Както споменахме и по-горе има и други начини за понижаване на кръвното налягане. Представяме ви някои от храните, които е добре да присъстват в ежедневното меню и ще ви помогнат да нормализирате кръвното си.

На масата ни винаги трябва да присъстват плодове, зеленчуци и млечни продукти.Също така трябва да консумираме и други продукти съдържащи малко мазнини. Например в целината се съдържат фталиди- вещества, които отпускат артериалните стени , помагащи за намаляване на кръвното налягане. Броколите също съдържат такива вещества, понижаващи кръвното. Тези зеленчуци трябва да консумираме всеки ден. Ако ядем от тях около 200 грама, кръвното ни ще бъде нормално. Мастните киселини (омега-3), които се съдържат в някои риби, също помагат на добрата работа на сърцето и понижават кръвното. Такива видове риба са – риба тон, сьомга,пъстърва, скумрия и други. Препоръчва се поне около 2-3 пъти седмично да се консумира някоя от тези риби.

Все още има спорове за въздействието на яйцата върху организма и кръвното. Наскоро  в Китай е проведено изследване , което показва, че в белтъка се съдържат пептиди, неутрализиращи и забавящи действието на тези вещества, които повишават кръвното.Именно тези пептиди, след време могат да се извличат, за да се произведе лекарство  за сваляне на кръвното.

Друго изследване показва, че цвеклото е много полезно. Чаша сок от него може да понижи кръвното с около 7%. Други такива зеленчуци са спанакът и зелето. Съдържащият се калций в киселото мляко помагат за еластичността на кръвоносните съдове. Чрез тях кръвта преминава по-лесно и понижава кръвното налягане.

Но все пак, това, че добавяме някои храни към менюто, налага изключването на някои други. Трябва да се ограничи солта и всички ястия богати на сол.

Отказването на цигарите е също много важно за понижаване на кръвното. Никотинът, който се съдържа в тях, прави пулса ви учестен, като така се повишава кръвното.

Има и друг метод, чрез който да нормализираме кръвното и той е физическите упражнения. Има изследвания, според които ако бягаш един час седмично, живота ви ще се удължи с до 6 години. Джогингът понижава кръвното и снабдява органите с така важния кислород. Може да използвате и друг вид активност (физическа). Тя действа по същия начин  на кръвното, както тичането.