Мода и комфорт

Начало » За дома » Интериор » Мода и комфорт

mk01Опитвали ли сте се някога да не изостава от модните тенденции? Това не е никак лесно и изисква както много време, така и много средства. Но същото важи и за модата в интериорния дизайн. Винаги ще има най-актуален стил, рисунък, цвят, които ще ви подтикват да обновите вида на дома си…
Има, обаче, и по-разумни начини, благодарение на които жилището ви може да изглежда модерно и стилно, и то без да губите много от времето и парите си. Всичко, от което се нуждаете е малко търпение, творчески подход и жизнено пространство, които да слеете в едно.

1. Определете цветовата палитра
Когато става дума за интериорен дизайн, един от най-важните елементи е цветът. Той формира облика на стените, мебелите, аксесоарите. Но да изберете подходящия цвят от безкрайната цветова палитрата не е никак лесно. Един от начините да определите основните цветове в дома си е да се опрете на тези, които са най-популярни в последните няколко години. Колкото по-дълго един цвят е на мода, толкова по-голяма е вероятността той да остане актуален.
Друго важно условие при определянето на цветовата гама е да се убедите, че предпочитания от вас цвят може лесно да се съчетае с широка палитра. Отдайте предпочитанията си за неутрални оттенъци, които са ненатрапчиви и оптимални за интериора. По този начин няма да ви се налага да пребоядисвате стените всеки път, когато решите да внесете в интериора някой нов нюанс.

2. Избирайте съвременни мебели
Не всеки харесва студенината на стила хай тек, но точно мебелите са стилизиращия елемент в интериора. Затова спрете предпочитанията си на неутрални мебели в съвременен стил – прави линии, едноцветни не ярки тапицерии. Простият и изчистен дизайн ще ви позволи да “впишете” тези мебели във всеки интериор. Така ще можете да експериментирате с модните тенденции, колкото ви се иска, без да ви се налага да купувате ново обзавеждане.
mk02
3. Обърнете внимание на аксесоарите
Аксесоарите играят огромна роля в декора, но са тези елементи от интериора, които се сменят най-лесно. Ако използвате като акценти вази, статуетки, лампи, картини и снимки, постарайте се техният брой да е минимален по две причини: първо, колкото по-малко са аксесоарите в една стая, толкова по-малко нови такива ще трябва да купите, когато решите да ги смените; и второ, прекалено многото аксесоари може да смалят пространството, създавайки впечатлението за бъркотия.

4. Поиграйте си с тъканите
Текстилът е прекрасно средство за обновяване и освежаване на интериора, стига да сте приятели с конеца и иглата. Хвърлете няколко ярки ориенталски възглавнички на дивана и стаята ще придобие модерен акцент. Можете да се откажете от завесите или просто да ги смените в зависимост от общото настроение на обновената стая. А външния вид на мебелите можете да промените с помощта на покривала или калъфи. Когато избирате платове, обърнете внимание на материите – при тях също има актуални тенденции.

5. Бъдете модерни за самите себе си
Запомнете, че тенденциите в интериорния дизайн не се променят с такава скорост, както в света на модата. Те може да са актуални няколко години – например, контраста на черно и бяло, естественото дърво или мотивите с големи цветя. Дори и някоя тенденция да се промени с времето, то промените ще са незначителни. И винаги може да сте в крак с модата, като просто купите нов абажур или няколко декоративни възглавници.
И накрая – вашият дом трябва да бъде удобен и модерен за вас. Ако на вас ви харесва цвета, който не може да се нарече популярен, това изобщо не трябва да ви притеснява. Просто се насладете на своето чувство за стил. Много често това, което прави интериорът във вашия дом модерен, е именно неговата уникалност, а не следването на всички модни тенденции.