Могат ли разходите за слънчеви колектори да бъдат покрити с времето?

Начало » За дома » Могат ли разходите за слънчеви колектори да бъдат покрити с времето?

solarСлънцето e просто още една звезда от Млечният път, но неизменна част от Слънчевата система, поддържаща всички форми на живот на Земята, от разстояние около 150 милиона километра. То е един невероятен източник на енергия и колкото по-рано хората осъзнаят този факт, толкова по-добре за всички нас. Впрягането на тази безплатна енергия е гаранция за намаляване на разходите на домакинствата и на бизнеса. Да, слънчевата енергия е най-големият дар за човечеството, особено във времената на икономически кризи и намаляващи конвенционални енергийни ресурси. Освен, че е финансово ефективна, слънчевата енергия е и екологично чиста, което я прави изключително подходяща за използване за затопляне на вода чрез слънчеви колектори.

Конструкция и начин на работа на вакуумните слънчеви колектори
Тези водни нагреватели се възползват от енергията на слънцето за подгряването. Състоят се от стъклени тръби, които всъщност за вакуумните слънчеви колектори, бойлер, в който се съхранява топлата вода и топлопреносна течност, която в нашата страна обикновено е антифриз, предвид факта, че зимата се получават много ниски температури. Бойлерите са с дебела изолация (между 6 и 10 см.), което им помага да запазят температурата на водата дори до 24 часа без съществена промяна. Това са базисните компоненти на системата, като те се използват във вакуумните слънчеви колектори с термосифон. По-сложните системи, от вида слънчеви колектори с Heat Pipe тръби имат и допълнителни компоненти като водна помпа, контролен блок и разширителен съд, като тук бойлерът и вакуумните тръби не са свързани, а водосъдържателят е в котелно помещение.

Вакуумните слънчеви състеми обикновено се фиксират върху покрива на сградата или на стена, която е с южно изложение, като целта е да се възползват в най-голяма степен от слънчевата радиация. Противно на старите разбирания, че за работата им е нужно да има задължително слънце, новите слънчеви колектори могат да работят и само от светлината, което им помага да не спират в облачно, мъгливо и студено време. А като цяло, колекторите са били използвани за получаване на топла вода още от 1800-та година.

Принципът на работа е доста елементарен. Използва се факта, че водата и течностите като цяло имат характеристиката да променят агрегатното си състояние и да се превръщат от течно в газообразно състояние. Така горещата пара се издига по вакуумните тръби и загрява студената вода в бойлера или преминаваща през медните тръби, по които достига до котелното помещение. След изстиването на парата, тя кондензира и си връща течното състояние, с което натежава и се спуска обратно в долната част на стъклените вакуумни тръби. Този постоянен кръговрат на топлопреносната течност осигурява работата на системата за топла вода.

Разходи, свързани със вакуумните слънчеви колектори
Тук се включват всички плащания, направени във връзка с монтажа, експлоатацията и поддръжката. Разходите за монтаж зависят изцяло от вида на системата. Активните слънчеви панели имат много повече компоненти, което естествено води и до по-големи разходи по инсталирането им, но пък те от своя страна се изплащат най-бързо, защото са изключително ефективни. Пасивните от своя страна са по-евтини, но малко по-неефективни. Предимството им обаче е в по-голямата издръжливост, заради относително простия дизайн, конструкция и начин на работа. С правилната грижа за който и да е от видовете колектори, разходите могат да бъдат сведени до минимум, като трябва да се знае, че спестените средства от електричество ги покриват напълно за не повече от 3-4 години използване.

Повече за моделите слънчеви колектори можете да видите на http://www.emde-solar.com/модели