Методи на дишане по време на бременността

Начало » Родители » Бременност » Методи на дишане по време на бременността

dishaneПоради повишаването на теглото и промяната в стойката на тялото, гръдният кош на бременните жени се стеснява, а това ограничава пространството на белите дробове. Освен това, нарастващата заедно с бебето матка притиска и издига диафрагмата, която отделя коремната кухина от белите дробове, а това също затруднява дишането. Като допълнение по време на бременността жените се движат по-малко от обичайното, затова и някои мускули, особено тези подпомагащи дишането (междуребрените, мускулите на плешките и горната част на гърба), отслабват. В резултат на всичко това, обемът на белите дробове при вдишване остава по-малък от нормалното и организмът получава по-малко кислород!
За да се справят с всички тези трудности, на помощ на бъдещите майки идват както дихателните движения, “разтварящи” гръдния кош, така и дълбокото частично дишане. Освен това тези умения ще са им много полезни и по време на самото раждане: те биха намалили болката и отпуснали мускулите на влагалището, докато бебето се придвижва по родилния канал.

Дълбоко, още по-дълбоко
Седнете върху няколко възглавници поставени на пода. Свийте коленете, разтворете ги на страни, като се стараете максимално да ги доближите до пода; допрете стъпала. Дръжте гърба изправен. Вдигнете ръце до височината на раменете и поемете дълбоко въздух. При спускането на ръцете надолу – издишайте. От същата позиция, докато вдишвате, повдигнете едната ръка по диагонал нагоре и назад и леко завъртете тялото в същата посока. Издишайте, докато се връщате в изходна позиция. После повторете и с другата ръка.
Опънете ръце на страни и леко назад, протегнете се и поемете дълбоко дъх. Докато издишате отпуснете гърба и свалете ръце. Поемете дълбоко въздух, после отново и така няколко пъти вдишайте частично, след което издишайте.

А сега – малко по малко
Легнал по гръб, подложете под главата си възглавница. Сгънете коленете, затворете очи и се вслушайте в дишането си. Старайте се да дишате дълбоко. Поемете дълбоко дъх, след което направете още две частични вдишвания. Издишайте също на три пъти. След това направете едно дълбоко вдишване и три дълбоки издишвания.
Легнете по гръб, разтворете ръцете на страни, сгънете коленете. Възглавница няма да ви е нужна. Поемете дълбоко въздух и повдигнете раменете към ушите. Докато издишвате силно ги издърпайте надолу към кръста. След това повдигнете гърдите и талията, докато вдишвате, а докато издишате – прилепете гръб изцяло към пода.