Мама също е човек

Начало » Родители » Мама също е човек

sutien-bremenniТова да бъдеш майка носи със себе си много грижи и отговорности, но е сигурно, че не означава напълно да се пренебрегнеш като жена.

Грижите за бебето отнемат много от силите, вниманието, средствата ни. Не трябва да забравяме и това, че преди всичко сме хора и е човешко понякога да мислим и за себе си, за нашите нужди и желания, а не само за тези на семейството.

Не бързайте с изводите за скъпи шопинг терапии или твърде луксозни покупки. Понякога става дума за съвсем елементарни потребности, които майката е раздвоена дали да удовлетвори от страх, че може да ощети така детето.

Не се лишавайте от дрехи за бременни или малко покупки след като родите и старите дрехи все още не ви стават. Надали някоя ще остави бебето си голо, защото си е купила пола и дънки, които да носи в момента. Гардеробът ви може да се пръска по шевовете, но в голяма част от случаите ще ви трябват няколко месеца за да започнат да ви стават старите неща.

Този проблем го има и с бельото. Даже като бременна до последно да сте носила стандартно бельо, след като родите е време да инвестирате, ако не в друго, то поне в няколко сутиена за кърмачки. Да си вземеш сутиен за кърмачки и с него да ти е удобно не е въпрос на прищевки, а на необходимост. Този тип бельо е подходящо и докато сте все още бременна, защото при правилен избор се освобождавате от всички неудобства на стандартните сутиени. Гърдите ви са претърпели големи промени и с кърменето те продължават чак до момента в който то приключи и хормоните се успокоят в тялото ви.

Козметиката е важна и необходима както по време на бременността, така и след като родите и започнете да сваляте килограми. Понякога кожата се стресира много повече от загубата на тегло и реагира твърде неприятно със стрии, които сякаш се появяват за една нощ. Не си спестявайте мазането с подходящи продукти за да е по-еластична и адаптивна към промените.

Младите майки често са податливи на меланхолия и следродилна депресия. Ако кафе с приятелка, хубава книга или дребно бижу ще ви зарадва и разведри, то тогава е по-добре да си получите малката доза радост.

Хубаво е някой да гледа бебето за два часа за да можете вие да излезете за малко сами с половинката си и да се порадвате един на друг в по-спокойна среда. В тези неща няма нищо лошо и не трябва да ви мъчи никакво чувство за вина. Важни предпоставки да сте добра майка е да сте щастлива и спокойна, това и без друго не е най-лесната задача поне през първите месеци на бебето.

Не се обременявайте с излишна вина, още повече, че тя най-често е само в главата ви и на никой през ум не би му минало да ви съди за такива дребни нужди.

Точно тук е малката, но съществена стъпка към бъдещето. Не е подвиг да си вземеш 3-4 сутиена за кърмачки или каквото и да е друго нужно. Но е крачка към това един ден да покажеш на растящото дете, че и мама е човек, има потребности и е важна – така се гради уважението му към вас.