Майчинството – микс от емоции и вулкан от чувства за всяка жена

Начало » Родители » Майчинство » Майчинството – микс от емоции и вулкан от чувства за всяка жена

Майчинството – микс от емоции и вулкан от чувства за всяка женаДо колко съществуват понятия „добра майка“, „лоша майка“ или това е само в представата на идеализма ни?!

Нека се върнем към предходната нощ, когато новороденото отново заплака неудържимо, а вие самата се чувствахте така уморена, че не само нямахте сили да станете от леглото, но и желанието съвсем се беше изпарило.

Интересно е, че всяка майка преминава през този „кошмар“, а за него никой не ни е информирал, нито учил. Дори да сме чували по време на бременността от приятелки, които вече са станали майки, то едва ли сме си представяли цялата картинка на майчинството именно по този начин.

През деня предстоят покупки, храненията на мъника, преобличане, разходки и куп домакинска работа. Още със ставането от леглото ви става така мило, когато видите вашето слънчице да се усмихва с двете зъбчета и съвестта ви проговаря: „Как можах да съм такава лоша майка тази нощ?!“.

Нека поотделно разгледаме двете понятия, коя е „добрата майка“ и коя е „лошата майка“. Има ли „идеал“ за майка и как можем сами да се превъплътим в него.

Всяка жена таи в представата си модел за идеална майка, а когато поведението и среща неразбирателство и разрез с тези понятия, то и майката може да има угризения на съвестта. Те са неоснователни, защото, както вече знаем, идеал за майка, мъж, жена, дете не съществуват. Те са по-скоро еталон за подражание, към които всеки се стреми, но и не бива да създава и подхранва илюзията, че е възможно да го постигне.

Още в миналия век, психолози въвели понятието за „добра майка“. Според него да си достатъчно добра майка трябва да можеш да чувстваш, усещаш и да подхождаш според емоционалните и физически потребности на детето. Казано по друг начин като майки за първи път от нас се изисква да следваме интуицията си и да подхождаме в зависимост от нейните желания. Тук е мястото и да уточним, че за да отговорим на изискването „достатъчно добра майка“ трябва да премахнем мъчителни въпроси свързани с поведението ни спрямо децата. И тук не трябва да се игнорира фактът, че общуването ни с детето не се свежда единствено до това да покажем своята майчинска любов и радост, тук са поместени и отрицателни усещания като разочарование, обида, умора, раздразнение и т.н.