Лято на балкона

Начало » За дома » Интериор » Лято на балкона

Лято на балконаНе всеки има възможност да избяга от града, дори и през лятото. Но всеки може да се опита да си създаде уютен цветен кът, без да му се налага да напуска дома си. Разбира се, за това трябва да имате поне малък балкон. А ако разполагате с просторна тераса, може да имате собствена, макар и миниатюрна градина, в която да наредите не само саксии с цветя, но и шезлонг, масичка за кафе или малък декоративен фонтан. Основното, което трябва да направите, е да намерите време, за да освободите балкона си от натрупаните там ненужни вещи, да проявите малко въображение при оформлението на пространството и да се научите, как да се грижите за красивите растения, които смятате да засадите в саксии и контейнери.

Малкият слънчев балкон е особено подходящ за индивидуалистите и за любителите на романтични разговори в стил tet-а-tet. За да се предпазите от пряката слънчева светлина може да направите тента от лека полупрозрачна материя, но може да закачите и контейнери  с цветя, които да ви осигурят “жива завеса”. По-голяма част от растенията е по-добре да поставите върху полици или да окачите в специални контейнери. Така те няма да заемат място на пода и ще имате повече пространство за мебелите, които смятате да поставите на терасата си.
Особено практични са мебелите от естествена дървесина, но не забравяйте, че те трябва да бъдат покрити с влагоустойчив лак. Ако балконът ви е малък, то е желателно да си купите сгъваеми мебели. Ако нямате възможност да си купувате нови мебели може да използвате и това, с което разполагате в момента: например, ниските шкафчета лесно могат да се превърнат в удобен диван, като наредите върху тях меки възглавници, а и в не лоша масичка за кафе.

Много важен е и правилният избор на растения. Най-добре е веднага да се откажете от влаголюбивите цветя. Ако се спрете на високи и виещи се растения, задължително трябва да ги закрепите на стабилна опора. Останалото зависи само от вашите предпочитания: може да се спрете на красиви и ароматни цъфтящи или на свежи листни растения, или на комбинация от цъфтящи и листни саксийни растения. Важното е да полагате правилните грижи за тях, за да е малката ви “лятна градина” свежа и радваща очите.

Без значение дали имате малък балкон или просторна тераса, това е един много важен елемент от вашия дом, който има не само естетическа функция, но също така ви помага да понижите стреса, който е неизменен спътник на градския живот.