Лято без разранени стъпала…

Начало » Здраве » Лято без разранени стъпала…

Лято без разранени стъпала...Едва ли има жена, която да не очаква с нетърпение лятото, за да надене красивите си летни обувки и изящни сандали. Но как да разтъпчете новите си обувки, как да разширите стеснилите се стари обувки, как да избегнете мазолите и пришките по краката?

Като за начало е необходимо да се научите правилно да си купувате обувки. Първо трябва да организирате обиколката си по магазините така, че задължително да я направите през втората половина на деня. Ако мерите нови обувки преди обед, колкото и да са ви били удобни в момента, има голяма вероятност още на следващия ден прекрасната ви нова придобивка да започне безмилостно да ви стяга и да разранява краката ви. А през втората половина на деня, краката ви ще са леко отекли от ходенето и натоварването, а стъпалата максимално ще запълнят мерените обувки, които ще си покажат къде са проблемните места. Това е най-добрият начин още по време на меренето на обувките, да отхвърлите неудобните варианти.

Не по-малко важно е да подходите към този процес с хладен и трезв ум! Да, открили сте обувките на своите мечти, но те не са с подходящия за вас размер, така че в никакъв случай не трябва да ги купувате. Помнете, че чудеса не се случват и максимумът, до който можете да разчитате, че обувките ви ще се отпуснат, без да се наруши качеството им, е половин размер.

А как да постъпите в ситуация, при която вече купени и носени обувки, “прибрани на топло” за през зимните месеци, но при неправилни условия, започнат да ви стягат и да ви правят пришки? Първо, не бива да се отчайвате! Има много начини да отпуснете отеснелите си обувки, като ги направите максимално удобни. Но не бива да забравяте, че голяма част от домашните хитрости могат и да ги развалят. За това ви предлагаме няколко по-безопасни народни метода, които да използвате:

– Внимателно нагряване с сешоар на манимална топлина. Необходимо е да обуете обувките върху дебели чорапи и да започнете да затопляте проблемните места с постоянен поток топъл въздух в продължение не по-малко на пет минути.

– Мокри вестници. Трябва плътно да напълните обувките с влажни намачкани вестници, като им придадете нужната форма и да ги оставите да съхнат на въздух. Важно е да внимавате, вестниците да не изцапат повърхността на обувките ви с мастило и в никакъв случай да не ги подлагате на силна топлинна струя, за да ги сушите “насила”.

– Дебели вълнени чорапи. Това си е стар класически вариант, при който е необходимо да обуете обувките с върху дебели вълнени чорапи и постепенно да ги разширявате, като се разхождате с тях у дома няколко дни.

Разбира се, ако не искате да рискувате да повредите новите си обувки, то може при покупката им да попитате консултантите в магазина дали предлагат специални средства за съответния материал, с които да отпуснете новата си придобивка.

Ако все пак, въпреки всичките ви усиля, не сте успели да избегнете появата на мазоли и удебеляване на кожата е добре да знаете, че от физиологическа гледна точка те представляват по-скоро благо, защото чрез удебеляването, кожата се защитава от повреди и наранявания на по-дълбоките й слоеве. Разбира се, мазолите предизвикват дискомфорт и болка при ходене, развалят външния вид на стъпалата и предизвикват в тях напрежение, а и е възможно да се възпалят. Ето защо е задължително да се избавите от тях!

Най-важно при грижата за пострадалите крака е процедурите да се правят редовно. Удебелената кожа на стъпалата не само е по-плътна сама по себе си, но и постоянно се увеличава под въздействието на различните натоварвания, на които те са подложени.Ето защо е необходимо да се справите с нея на няколко етапа, като ги повтаряте до пълното й отстраняване:

  1. Размекване на кожата. Много подходящи за целта са солените или содените вани, както и ваните с етерични масла и билки. Не забравяйте, че преди тази процедура, трябва да се погрижите да предотвратите разпространението на възможни инфекции по здравите участъци на кожата.
  2. Обработка на участъците с мазоли и удебелена кожа със специални кератолически средства (т.е. предназначени за размекване на роговия слой на кожата). Това може да се кремове, мазила или пластири. Важно е да не забравяте, че процедурите следва да се повтарят до пълното отстраняване на загрубялата удебелена кожа!
  3. Смяна на обувките. Ако ви се появяват мазоли не само при носенето на нови или тесни обувки, а постоянно, то е възможно причината за това да е в неправилния ви подбор на обувки, като цяло. В такъв случай е препоръчително да посетите ортопед, който да оцени състоянието на стъпалата ви и да ви препоръча подходящ за вас модел обувки.