Лятно хранене на бременните жени

Начало » Родители » Бременност » Лятно хранене на бременните жени

01lhКак да се хранят бъдещите майки през лятото? Този въпрос не е никак излишен, тъй като едва ли има човек, чието меню да не се промени значително в горещите дни.
Но на какво да отдадете предпочитанията си в летните дни? Плодове, студени напитки, сладолед… И едва ли се сещате за топла супа или готвено ястие с месо. А и в горещината навярно често ви липсва апетит. В резултат на това, много важни продукти, като например месото и рибата, през лятото попадат на масата много по-рядко от необходимото за бременната жена. Така през летните дни се нарушава един от основните принципи в храненето – разнообразието, което означава, че бъдещето бебе може да не получава всички необходими му хранителни вещества. Как да избегнете това?

1. Търсете заместители
Заменете изпадналите в немилост през лятото ястия с близки до техния състав продукти. Например, ако не ви се яде месо, компенсирайте липсата му с извара или сирене, а вместо горещи супи си правете освежаващо студени такива. Освен това, през лятото можете да включите в менюто си различни студени ястия – както от месо и риба, така и от зеленчуци и извара.

2. По малко, но често
Ако нямате сили да се справите с три пълни храненета на ден, разделете ги на няколко части, като си похапвате на всеки 2-3 часа. Освен това, този начин на хранене е много по-полезен за организма: ако организирате менюто си така че то да включва две закуски, обяд, следобедна закуска, вечеря и чаша мляко или айран преди лягане, няма да чувствате тежест в стомаха си, а няма да ви мъчат и киселини.
Много важно е през лятото да ограничите солта. Не прекалявайте със солените храни, защото те увеличават жаждата и подуването.

3. Приготвяйте храната правилно
Използвайте “щадящи” методи на готвене, като задушаване, варене, печене или готвене на пара.  Приготвената по този начин храна се храносмила по-лесно и не дразни лигавицата на стомаха и червата. Освен това, тези ястия са по-ниско калорични, защото съдържат по-малко мазнини.

4. Колкото повече, толкова по-добре?
Всяка бременна жена знае колко важни са плодовете и зеленчуците за здравето на бебето, но и с тези продукти не трябва да се прекалява. Много плодове и зеленчуци, например, предизвикат алергични реакции и ако жената е склонна към алергии трябва да изключи от менюто си доматите, морковите, пъпеша, цитрусовите и други “екзотични” плодове, ягодите и малините.
Друга причина е, че плодовете и зеленчуците може да предизвикат киселини. Този проблем притеснява много жени във втората половина на бременността. Той се дължи на факта, че нарастващата матка притиска стомаха и стомашният сок се изхвърля в хранопровода, а по този начин се предизвиква усещането за дразнене и парене. Зеленчуците и плодовете повишават киселинността и може да увеличат това усещане, за това е добре да консумирате по-малко пресни плодове и зеленчуци (особено, ако са кисели).
Плодовете, понякога предизвикват и чревни разстройства. Благодарение на влакната, пресните плодове подпомагат работата на червата, но техният излишък може лесно да доведе до диария. Много често тези неудобства са причинени от сливи, кайсии, праскови, пъпеш, череши, къпини, грозде. А някои плодове от този списък (грозде, сливи, череши) са виновни и за повишеното образуване на газове в червата.

5. Колко грама?
Според разработен от специалисти по храненето ориентировъчен списък, през летните месеци бременната жена трябва да консумира:
– месо или риба – 160-170 гр на;
– яйца – по половин на ден или по 1 през ден;
– млечни продукти – 500 мл течни продукти (мляко, айран и други), 50 гр извара (350 гр на седмица), 15 гр сирене (или 30 гр през ден);
– зеленчуци, плодове – 500 гр зеленчуци и 200 гр картофи, 300 гр плодове и 200 мл пресен плодов сок;
– макаронени изделия, зърнени храни, бобови – 60 гр на ден;
– хляб – 120 гр пшеничен или 100 гр ръжен;
– масло – 15 гр растително и 25 гр краве;
– сол – не повече от 5 гр;
– захар – не повече от 50 гр.