Лилавият цвят в интериора

Начало » За дома » Интериор » Лилавият цвят в интериора

Отминаха дните, в които във всеки дом можеха да се видят едни и същи тапети, плочки, лампи, завеси, кухненски комплекти. Сега всеки може да проектира интериора на жилището си, според своите предпочитания и желания. А за тези, които харесват креативните решения и смелите комбинации предлагаме да видят как могат да се възползват от нюансите на лилавото, за да създадат топла и уютна атмосфера у дома…

0_0nachalo

Значение на лилавия цвят
Лилавото символизира вдъхновение, мъдрост, сила и благородство. То пробужда енергията, жаждата за творчество, за самопознание и самоусъвършенстване. Този цвят винаги е присъствал в дрехите на царе и свещеници. Точно него избират творческите личности. Освен това, лилавото е цветът, който балансира в организма мъжката и женската половина, помага да се обединят и хармонизират материалните и духовни потребности. За това не е изненадващо, че то често се използва в интериора на спални и всекидневни – стаите, предназначени за почивка или релаксация.
Според експертите, лилавият цвят “държи на страна” отчаянието, депресията, неврозите, епилепсията, множествената склероза. В същото време хората, страдащи от алкохолизъм или тежки психични заболявания, трудно понасят присъствието на лилавия цвят в интериора. Внимателно трябва да се подхожда и с използването на този цвят в интериора на детската стая. Но пък хората, които много работят, както и тези, които се занимават с умствен труд, могат да се обкръжат с предмети в лилаво, за да им е по-лесно да се концентрират върху работата или учението.
Много важно решение е не само дали да се използва лилавият цвят при оформлението на интериора, а кой точно негов оттенък да се използва при дизайна на помещенията. Ще се изненадате, но този цвят може да изглежда по съвсем различен начин и да предизвиква цяла гама от различни емоции. За да са те положителни, е необходимо да се избере точният нюанс на лилавото, като се подходи от това какво е предназначението на стаята и какви са нейните особености.

Кухня
Ако прозорците на кухнята са с южно изложение или живеете в горещ климат, използването на лилавото в интериора ще направи дома ви по-удобен. Като това важи най-вече за кухнята. Тя може да е във вкусни винени нюанси, като подобно решение би изглеждало хармонично, стилно и благородно. Само имайте предвид, че често студените виолетови нюанси намаляват апетита, така че изберете тапети, плочки, пердета, лампи и други елементи в по-топли тонове.

01_1kuhnia

01_3kuhnia

01_2kuhnia

Всекидневна
За интериорния дизайн на всекидневната можете да използвате нюансите на гроздето или патладжана – изборът на цвят, разбира се, зависи от вашите предпочитания. Сливовите оттенъци са по-дълбоки, а тези на гроздето са много по-изискани и по-лесни за възприемане. Ако искате да направите тази стая по-светла и просторна, то е най-добре да отдадете предпочитанията си на лавандуловите нюанси. Само не прекалявайте, тъй като в противен случай интериорът ще е прекалено натрапчив. Отлична комбинация е тази на лавандула и сливови тонове, които ще направят стаята по-изискана.

02_1hol

02_2hol

Спалня
Без значение от това какъв цвят ще изберете за спалнята, важно е да помните, че общата атмосфера на стаята трябва да действа отпускащо и да предразполага към пълноценен отдих. Ето защо, в спалнята трябва да се използват по-синкавите нюанси на пурпурното, които дават вътрешен мир и спокойствие. Виолетово с червени подтонове в този случай не се вписва.

03_1spalnia

Детска стая
Както вече знаете, лилавото трябва да се използва внимателно в интериора на детската стая, за да остане общата атмосфера на стаята спокойна и за да не се предизвиква неврозност у детето. Най-добре е да се избере нюанс на лавандула, но имайте предвид, че той е подходящ за стая на момиче. За стаята на момче е най-добре да се избере друг цвят.

04_1detska

04_2detska

04_3detska

Баня
Банята е най-доброто място, за да изразите любовта си към лилавия цвят. Можете да използвате нюансите на лавандула и патладжан, създавайки атмосферата на истински морски курорт. Виолетовото се съчетава много добре с бежово, жълто, нюансите на зеленото, но имайте предвид, че е важно да спазвате правилото, според което интериорът може да е или в топли, или в хладни тонове, защото комбинацията на топъл и хладен тон не винаги изглежда удачно.

05_2bania

05_3bania

Кабинет
Да, лилавото може да се използва и в интериора на работния кабинет. За тази цел може да използвате винените нюанси, които са топли и създават уютна атмосфера.

06_1kabinet

 

06_2kabinet