Лечение на спортни травми с криотерапия и текар терапия

Начало » Здраве » Лечение на спортни травми с криотерапия и текар терапия

Лечение на спортни травми с криотерапия и текар терапияКриотерапията и текар терапия, по своята същност, са два различни метода, но доказани във времето като особено ефективно за облекчаване и лечение на спортни травми, в медицината и рехабилитационните практики.

История

Криотерапията има дълга история.

Криотерапията (от гръцки: “κρύος” означава “студено”) е древна практика, която е използвана от хилядолетия за облекчаване на болка, възпаление и оток. Има сведения, че още в древен Египет са използвали лед за облекчаване на тези симптоми. Всъщност всеки от нас е прилагал основна форма на криотерапия вкъщи – пакети с лед за намаляване на оток или болка. Познато, нали?

В днешни дни, с развитието на технологиите и създаването на модерна рехабилитационна апаратура криотерапията е станала още по-ефективна и намира все по-широко приложение. Вече са създадени уреди за лечение, предлагащи простота и удобство при работа и отлични лечебни и рехабилитационни резултати. Те се използват широко в спортната медицина за намаляване на болката и ускоряване на процеса на възстановяване след травми.

Текар терапията е сравнително нова в сравнение с криотерапията. Тя се развива през 80-те години на 20-ти век и използва радиочестотен диапазон за генериране на топлина, като по този начин стимулира естествените процеси на възстановяване на тялото и ускорява заздравяването на тъканите.

Какво представляват двата метода

Криотерапията е метод на лечение, който използва екстремно ниски температури за облекчаване на болката и възпалението.

Текар терапията, или радиочестотна терапия, точно обратно, използва диапазон от радиочестоти за създаване на топлинен ефект в тъканите, стимулирайки естествените процеси на възстановяване на организма и е ефективен инструмент в лечението на спортни травми. Тя може да бъде прилагана за стимулиране на кръвообращението и подобряване на метаболизма в травмирани тъкани, като в резултат от това се ускорява процеса на заздравяване и възстановяване.

Предимства на криотерапията:

Студът облекчава болката, като “замразява” нервите, на което се дължи обезболяващият ефект.

Криотерапията може да намали и ограничи възпалението и отока, като намалява кръвообращението в травмираната област. Това спомага за бързо облекчение след травматичен инцидент. Охлаждането помага за редуциране на възпалението, а също така облекчава болката и видимите признаци на оток.

Криотерапия ускорява процеса на възстановяване, като повишава циркулацията на кръвта, когато тялото започва да се затопля след процедурата. Така помага за възстановяването на подвижността на увредените области, поради намаляването на болката и възпалението и е особено ефективна при вътрешни увреждания на мускулите и тъканите, които често се срещат при спортни травми.

Области на приложение:

Криотерапията има широк спектър на приложение в различни медицински области и при различни патологии:

В неврологията– невралгии, спазматични мускулни реакции, неврози, мигрена, нарушения на съня, радикулит, синдром на нервния корен, рефлекторна дистрофия;

Във физиотерапията, ерготерапията, ортопедията, следоперационната и спортна медицина – при луксации, изкривявания, контузии, пред- и следоперативни проблеми, мускулни лезии и атрофии;

Спортна медицина: лечение и рехабилитация на остри и хронични спортни травми, поддръжка на спортна форма;

В ревматологията – при миалгии, ревматични миогелози, хронични състояния, полиартрит, артроза, тендинит, ендовагинит, периартропатия, остеохондроза, изменения в гръбначния стълб, спонделит и др.

В дерматологията – при псориазис, целулит, в комбинация с лазерни терапии, дерматит, атопичен невродерматит, екзема, псориазис.

Козметология: за стягане на кожата, контрол на целулита, общо подмладяване на организма, предотвратяване на стареенето, укрепване и лечение на косата и ноктите, лечение на кожни дефекти;

Урология: възстановяване и подобряване на еректилната функция;

Гинекология: предменструален синдром, климакс;

Ендокринология: затлъстяване, ендокринни и имунологични разтройства.

Пулмология: хроничен бронхит, обструктивни възпаления на трахеята.

Кардиология: предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, вегетативно-васкуларни нарушения.

Криокабината или криостаята от Диадженти е особено добро решение за рехабилитационни центрове, физиотерапевтични, уелнес и фитнес центрове. Незаменим, отличен и надежден помощник на рехабилитатора и физиотерапевта.

 

Текар Терапия – предимства и действие

Текар терапията увеличава кръвната циркулация в увредените области, като така подобрява доставянето на кислород и хранителни вещества към клетките, задейства регенеративните процеси в тъканите и подпомага отстраняването на отпадъчните продукти като ускорява процеса на възстановяване.

Топлината, генерирана от радиочестотите облекчава болката, като релаксира мускулите и намалява мускулното напрежение.

Увеличаването на кръвната циркулация и облекчаването на болката способстват за подобряване на двигателната способност след спортна травма.

Диадженти предлага единствения в България апарат за текар терапия YoutecarX, който може да се конфигурира по избор. Може да бъде персонализиран всеки аспект от новия YoutecarX от Диаженти – от технически характеристики до цвета и аксесоарите.

И двата метода – криотерапия и текар терапия –  имат своите предимства и могат да бъдат използвани заедно в комплексен план за лечение и възстановяване след спортни или битови травми. Използването на подходящата апаратура е особено важно за постигане на желаният терапевтичен ефект. За изборът й – може да се доверите на Диадженти!

Ние специализираме във внос, продажба, монтаж и сервизно обслужване на апаратура и аксесоари за балнео, медикал СПА, СПА и Уелнес центрове, както и за центрове за красота и фитнес зали.

Нашите консултанти ви очакват!