Лечението на херпес по време на бременността

Начало » Родители » Бременност » Лечението на херпес по време на бременността

Лечението на херпес по време на бременносттаНосители на вируса, причиняващ херпес, са по-голямата част от населението на планетата. Може и никога да не разберете, че сте заразени с това заболяване, но в повечето случаи външните му прояви се появяват периодично още от детска възраст.
Обикновено, щом проникне в организма, вирусът се “заселва” в нервните клетки и си стои там спокойно, докато нещо не го провокира, за да излезе на повърхността. Това може да се случи в следствие на прекомерно охлаждане или затопляне, на какъвто и да е стрес или на отслабен имунитет след заболяване. Тогава вирусът, причиняващ херпес се събужда и започва да се движи по нервните пътища, докато не се окаже на повърхността на кожата, където се появява непоносим сърбеж, парене и, накрая, малки мехурчете.
Смята се, че за първи път вирусът прониква в детския организъм в предучилищна възраст, когато детето губи имунната защита, предадена му от неговата майка. Ако имунитетът ви е достатъчно силен, тогава вероятността проявата на херпеси да ви мъчи през целия ви живот е наистина много малка. В противния случай, те се превръщат в истински проблем. Тогава единственото разумно решение е да посетите лекар, който да ви предпише лечение с антихерпесни и имуномодуларилащи препарати.
Много сериозни са последствията, ако се заразите с вируса на херпес точно по време на бременността. В този случай, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ и в никакъв случай да не се занимавате със самолечение. По същия начин трябва да  действате, ако през този период вирусът се проявява твърде често, дори и ако инфекцията не се появява за първи път.
В случай, че сте бременна, но и преди това сте имали главоболия с херпеси, при появата на нов такъв, просто трябва да спазвате някои правила за хигиена и изпитани средства за лечение.

Правилата за хигиена в периода на херпесното възпаление, обаче, са еднакви за всички:
1. Опитайте да не докосвате появилата се раничка. В противен случай рискувате да “засадите” вируса и на друго място. Най-лошият вариант е, ако достигне до гениталната област – тогава вероятността от появате на генитален херпес е изключително висока. Затова, след като сте намазали раната с мехлем или случайно сте я докоснали, не забравяйте да измиете добре ръцете си със сапун.
2. Сухо и чисто – старайте се да не мокрите язвата, дори и когато се миете. Известно е, че херпесът много обича водата и се разпространява бързо в мокра среда.
3. Дръжте четката си за зъби суха, защото вирусът, както вече беше казано, предпочита влажната среда. И не забравяйте да я смените, когато излекувате възпалението.
4. Заедно с четката за зъби сменете и пастата. Това е съвсем логична стъпка, тъй като когато поставяте на четката от пастата за зъби, вирусът може да попадне в гърлото на тубата и в последствие да се прехвърли върху новата ви четка.

Ако вече сте се лекували от херпес под наблюдението на лекар, може да се изкушите да започнете самолечение със същите медикаменти, които са ви били изписани преди бременността. Това, обаче,  е абсолютно нежелателно – не посягайте към лекарствата  без преди това да сте се консултирали с лекар. Но през този период никой не ви забранява да използвате външни средства за лечение на херпес – в аптеките можете да намерите много противохерпесни мазила, от които да избирате. Истината обаче е, че те не са достатъчно проучени и не може със сигурност да се твърди нито дали са вредни за плода, нито дали са напълно безвредни.  Въпреки това, има методи, от които можете да се възползвате напълно, и то без да рискувате. Ето и някои от тях:
1. Намажете възпаленото място с растително масло или вазелин. Първо, мазният филм ще спре достъпа на кислород до възпалението, а той е необходим за размножаването на вируса. Второ, през такава бариера влагата преминава по-трудно.  Трето, по този начина ще омекотите язвичката и ще предотвратите появата на суха коричка, която в последствие зопочва да се лющи и може да ви причини не малко неприятности.
2. Използвайте цинково мазило. То е достатъчно мазно, за да предотврати изсъхването на раната и в същото време цинкът действа пагубно върху вируса на херпеса.
3. Сложете лед. Доказано е, че сухият студ забавя възпалителните процеси. Въпреки това, преди да го наложите върху болнто място трябва да го увийте в нещо непромокаемо, тъй кат се нуждаете от сух студ.

Най-добрият начин, както знаете, e да не лекувате болестта, а да се опитате да я предотвратите. Но е невъзможно да се предотврати инфекцията, причинена от вируса на херпес, за това е добре да вземете превантивни мерки, които да ви предпазят от нейните външни прояви. Преди всичко устните ви трябва винаги да са защитени, както от топлита, така от и студа. Всяка пукнатинка или раничка по тях, възникнала вследствие на студения зимен вятър или изсушаващата слънчева топлина, може да бъде добре дошла за херпеса.     Второ, опитайте се да се обличате винаги според времето – не ходете прекалено тънко облечени през зимата и прекалено дебело – през лятото.
Трето, опитайте се де се вълнувате и ядосвате по-малко. Ако си спомняте вирусът засяга главно нервните клетки, така че всяка една стресова ситуация може да даде тласък на пробуждането му.
И накрая, пийте витамини за бременни (задължително след като сте се консултирали с лекаря си) и не пренебрегвайте разходките, гимнастиката и водните процедури. Всички тези мерки ще ви помогнат да поддържате имунитета си на високо ниво, а именно той е вашият най-надежден щит срещу вируса на херпеса по време на бременността.