Късен старт: работа за бивши домакини

Начало » Кариера » Късен старт: работа за бивши домакини

Да си стъпиш на краката,  да направиш зашеметяваща кариера,  да станеш независима и освен всичко това да създадеш семейство и да родиш деца – не е ли това най-голямата ти мечта? Но много често действителността е съвсем различна – впускайки се в осъществяването си в професионален план, на по заден план оставяш реализацията си, като съпруга и майка. И идва момент, в който осъзнаваш, че дори и да успееш да създадеш семейство, едва ли ще можеш да имаш деца.

Ако обаче, избереш другия вариант – първо да се омъжиш, да родиш и едва след това да се реализираш професионално, също рискуваш твърде много. Детските болести и семейните ангажименти може да те забавят дълги години…
И така вие си оставате домакиня. Най-големият плюс в такъв случай е, че всичко в живота ви е под ваш контрол. Леглото ви е оправено, както трябва, кучето ви е нахранено и разходено по график, вечерята е приготвена и сервирана така, както обича съпругът ви. От сутрин до вечер сте в контакт с децата си и сте наясно, че нищо не може да им се случи, защото отблизо контролирате всеки момент от израстването им.
Но в даден момент, след няколко щастливи години като домакиня, вие си давате сметка, че вече нямате желание да се възползвате от професионалната си квалификация и да пробвате късмета си в професионален план. Но защо? По цял ден си стоите у дома – най-много да ви се наложи да отидете до близкия магазин, по пътя ще срещнете някоя съседка, за която знаете всичко и няма с какво да ви изненада. Мъжът ви толкова пъти ви е повтарял, че предпочита естествените жени, че и вие сте започнали да вярвате, че козметиката само вреди на кожата и и пречи да диша.
Няма да има нищо странно в това, че вместо да предпочетете да изгледате обедните новини, вие просто превключваш канала на поредния ви любим латиноамерикански сериал. Все пак за какво са ви новини – спада в нечия чуждестранна икономика едва ли ще се отрази на безупречно ръководения от вас живот на семейство ви!

Но за какво са ви скъпи обувки и костюми?     Какво по-удобно за заниманията ви в кухнята от тениска и спиртно долнище. За това и не обръщате внимание на петте килограма, които са ви се лепнали – за спортното ви облекло не ви е необходима кой знае какво стройна фигура.

И все пак, когато понякога си спомните за времето, през което сте работили, вие осъзнавате колко по-щастлив и разнообразен е бил живота ви. В такива моменти започва да ви вълнува друга мисъл: Отново да тръгнете на работа!
Породи ли се у вас, каквото и да е съмнение, е най-добре  внимателно да премислите обстоятелствата и да си дадете сметка за това какви са плюсовете за вас, ако оставите досегашните си домашни задължения и си намерите работа?
Първият и най-главен плюс е вашето собствено самочувствие, вашата самооценка. Съгласете се, че човек ценен не само в дома си, а и в работата си започва да се уважава повече и самочувствието му се превръща в силен коз за неговото развитие.
Вторият плюс е вашият принос към семейния бюджет. Дори и да не е голям, все пак е нещо, което правите за семейството си. Също така и отношението на съпруга ви ще се промени – няма да бъде вече “така, както той е казал”,а и вие ще имате своята дума в решаването на семейните дела. И никой вече няма да ви държи сметка за козметиката, дрехите и всички останали женски глезотии, които ще можете да си позволите.
Най-интересното е, че в такъв момент, най-вероятно, ще се промени и отношението на близките и приятелите ви – започнете ли да печелите, вече няма как да ви смятат за някакъв придатък към съпруга ви – ставате отделна пълноценна личност.
Работещата жена може да си позволи някои благинки, за които домакинята няма и право да мечтае. Така например, щом се прибере от работа, работещото момиче можеш да си позволиш да полегнеш на дивана, да обясни на домашните си какъв тежък ден е изкарала в службата и след това да помоли някого да претопли вечерята. А домакинята е длъжна да нахрани семейството си – това е част от работата и и тя няма как да се измъкне от нея.
Третото предимство за работещата жена е общуването с другите хора. Помислете си, за какво си говорите с половинките си вечер? За децата, за оценките им в училище, за различните домашни проблеми. Можете да сте сигурни, че те изобщо не се интересуват от цената на картофите, които са били част от вечерята им. Защото те, за разлика от вас – неработещите, постоянно се променят, развиват се, израстват професионално и интелектуално, а вие си оставате на все същото ниво, че дори и на по-ниско. А това може да доведе и до проблеми в отношенията ви.

Надомна работа

Ако ви се отдаде такава възможност, просто не я изпускайте. Така едновременно ще се грижите и за домакинството си, и ще печелите някакви пари. Вие сами ще сте си началник – когато искате ще работите, когато искате ще почивате. Единственото, което ви е нужно е дисциплина, защото докато на друга работа бихте имала началник, който постоянно да следи за изпълнението на служебните ви задължение, то при надомната работа вие сами трябва да следите за стриктното изпълнение на задачите, които сте поели. Трябва да приемете надомната си работа така, както бихте приели и работата си в офис.
За съжаление в надомната работа има много минуси. Като за начало семейството ви все още ще мисли, че щом си стоите у дома вие не правите нищо полезно и ще продължат да гледат на вас, като на домакинята, която е длъжна де се грижи за техните нужди. Ще ви отнеме време да ги убедите, че вие работите, както повечето други хора и че няма никакво значение, че работата ви е у дома – тя си остава работа, която трябва да свършите в определен срок.
Какво можете да работите в къщи?
Ако притежавате нужната квалификация и умения, можете да се занимавате с преводи, редактиране или писане; можете да бродирате или шиете,  да работите на телефона, да се занимавате с творчески дейности, като правене на играчки, украшения и т.н.

Работа в офис

Ако решите, че да работите у дома за вас е абсолютно неприемливо, то това означава, ча трябва да пристъпите към избор на работа. Колкото и да ви се струва лесно, всъщност никак не е. Първо ще се сблъскате с конкуренцията от страна на по-младите, за които успехът и издигането са на челно място в живота. Ще установите, че значително по-млади от вас жени заемат ръководни длъжности и че обичайните обяви за работа в днешно време са: “Търсим специалист до 30 години с опит по специалността до 20 години.” Поглеждайки в личната си карта вие с ужас ще си дадете сметка, че вече сте над  желаната от работодателите възраст и че единственият шанс да започнете работа е да се съгласите да работите или в някое твърде отдалечено предприятие, или в офис на много ниска квалификационна длъжност за много ниска заплата. И каква остава перспективата за вас?
Наистина в много фирми имат възрастова граница за новопостъпилите на работа. Това е така, защото работодателите мислят, че по-възрастните хора по-трудно свикват с ненормирания работен ден и не могат да издържат на агресивността на съвременния бизнес. Не рядко за работодателите е по-изгодно, че младият сътрудник не се замисля толкова за дългосрочността на договора си, докато по-възрастните са изключително внимателни в това отношение.
Но всичко това не означава, че е невъзможно да си намерите работа. Има области, в които знанията и опитът се ценят високо от работодателите и те предпочитат за началници на отдели да наемат не двадесет и няколко годишни, които бързо да се главозамаят от лесно спечелената висока длъжност, а по-улегнали хора с житейски опит, които да знаят как да ръководят и направляват успешно подчинените си.
Като за начало проверете сами себе си и своето положение. Има работодатели, които предпочитат да наемат омъжени жени с деца, тъй като смятат, че те са твърде предсказуеми. Навярно сред вашите приятелки и познати има такива, чийто късен старт в кариерата не е попречил на успеха им. Добре ще е да общувате с тях, да се учите от тях, да не се притеснявате да им задавате въпроси и да искате съвети. Всеки обича да е пример за подражание на някого, така че доброжелателното им отношение към вас е гарантирано.
На първо време може и да се захванете с някоя нископлатена работа, от която и да не печелите кой знае колко пари, но пък да придобиете опит. След това може да ви се отвори по-добра възможност и да започнете да печелите повече. И така стъпка по стъпка да се предвижите към крайната цел, която сте си поставили. Не трябва да отстъпвате пред трудностите, а да направите така, че един ден работата да намери вас и да отговаря напълно на вашите интереси, способности, професионален и жизнен опит. Практиката показва, че е възможно да се намери работа на каквато и да е възраст.