Купувам си кола! Какво следва?

Начало » Кариера » Купувам си кола! Какво следва?

pokupka-na-kolaКупуването на нов автомобил е едно от най-вълнуващите преживявания за всеки млад и не чак толкова млад шофьор. Изборът на правилната кола представлява сложен процес, по време на който най-вероятно ви се е наложило да разгледате десетки различни предложения, докато откриете точното. Но задълженията ви не свършват дотук, затова трябва да се заредите с още доста търпение.

След като се спрете на автомобил, предстоят много неща, които трябва да свършите. От изключителна важност е да се уверите и в добрата работа на двигателя – наблюдавайте най-вече за шумове и пушеци по време на студен старт. Ако той работи нормално, то то не трябва да има никакви затруднения или забавяния при стартиране. След като го оставите да поработи известно време, хубаво е да огледате дали около него не са се появили пръски от масло или да са се открили някакви драскотини, които допреди това са били грижливо прикрити от продавача.

Освен двигателя важно е да проверите още и акумулатора, като запалите няколко пъти поред колата. Ще познаете по това, че звука от стартера му е бърз и равномерен. Уверете се още и в добрата работа на скоростната кутия (всяка една от скоростите трябва да може да се превключва нормално), на съединителя (нормален е този, който отделя по средата на педала), на спирачките (задължително тествайте и ръчната спирачка, уверете се в нейната здравина) и на гумите – по тях не трябва да има следи от пукнатини или балончета, проверете и износването на накладките.

След подписването на договора за покупко-продажба, първо, трябва да смените двигателното масло, спичаната течност, течността на чистачките и всички други части, които ще ви осигурят сигурността ви по време на шофиране. Трябва да сключите и задължителната за собствениците на автомобили в Република България – застраховка “Гражданска отговорност”. Характерното за нея е, че покрива всички отговорности и рискове, които са свързани с използването на колата. Тя покрива всички нанесени вреди, които са нанесени то водача на застрахования автомобил върху трета лица от движението в случай на катастрофа или друга злополука. Важното е да помните, че обезщетенията се изплащат единствено на пострадалите лица, но не и на водача на застрахования автомобил дори и той да има щети.

Не мислете за сключването на застраховката “Гражданска отговорност” като досадно задължение, което ще ви отнеме цял ден. Вече съществува онлайн калкулатора “Гражданска отговорност” на I&G Brokers, чрез който можете лесно и бързо да сравните офертите на различните застрахователни компании за вашия индивидуален случай и да изберете това предложение, което отговаря най-много на вашите нужди и предпочитания. Нужно е само да въведете кратка информация за своя шофьорски стаж и за характеристиките на застрахованото моторно превозно средство.

Другата автомобилна застраховка, от която можете да се възползвате, е Автокаско. Тя е изцяло доброволна и вече е насочена към вашата кола и възможностите тя да пострада от пътно-транспортни произшествия, от пожар, от кражба, от природни бедствия, от експлозия, от умишлени действия на трети лица и други събития, които могат да доведат от частична или пълна загуба на превозното средство. Застрахователната полица може да включва само част от изброените покрития, което ще намали и цената й – всичко зависи от вашите лични предпочитания.