Крем карамел – любим десерт за малки и големи

Начало » Хранене & Рецепти » Десерти » Крем карамел – любим десерт за малки и големи

Крем карамел – любим десерт за малки и големиКрем карамелът е любимият десерт на хиляди българи и не само. Неговият уникален вкус е любим не само на малките, но и на порасналите вече деца. Навярно с умиление си спомняте, как майка ви или баба ви, ви е правила крем карамела в тава и сте хапвали сладко, сладко. Този уникален десерт се появява за първи път във Франция и носи наименованието “crème caramel”. Десерта традиционно представлява основа от мек карамел, върху която се разполага пухкав яйчен крем. Затова и в някой страни наричат десерта „флан“ или „карамелен пудинг“. Не бъркайте крем карамела с крем брюле – при него карамела е твърд. В редица Европейски ресторанти и не само, този десерт е предлаган широко, защото се приготвя лесно и бързо, и може да се съхранява в хладилника докато се поднесе.

Крем карамел – класически рецепти и иновативни приложения

Десерт, като крем карамела днес се прави от България, до далечна Индия и Япония. Класическата рецепта за десерта чудо включва яйца, прясно мляко, захар ( за карамела и за самата яйчена смес), аромат ванилия и много любов. Разбъркват се яйцата със захарта и ванилията на хомогенна смес, докато не се получи пяна – затова е добре да ползвате миксер! След, като захарта се е стопила в яйчената смес, добавяте прясното мляко, докато бъркате. И така сместа е готова, време е да си карамелизирате захар, за основата. Ако ще правите крем карамел в тава, то направо в нея разтопете захарта и я карамелизирайте. Внимавайте обаче да не я загорите, защото ще горчи. Ориентирайте се по цвета, като стане златиста е готова! Ако правите десерта в индивидуални десертни купи, то карамелизирайте захар в метален съд, и сложете на дъното на всеки десертен съд, преди да залеете сместа от яйцата отгоре.

Важно е печенето на десерта да става на много бавен огън и водна баня, за да не прегори и да не стане на шупли. Затова ако печете в десертни купички, подредете ги в тава, в която слагате малко вода и печете на най-много 150 градуса (около 50 минути най-много). В тава печенето се прави по същият начин, но не е нужно да се пече на водна баня. Когато е готов десерта се оставя да се охлади и се сервира в чинийки обърнат с дъното нагоре – просто красота. Може да гарнирате по желания със свеж плод или листа мента например. Иновативните домакини правят крем карамел днес и под формата на кекс от кроасани и карамел в тава, от козунак и крем карамел отново на фурна и десерта става изключително вкусен. Но като цяло класическия крем карамел е достатъчно вкусен и атрактивен десерт, затова говори и активното му предлагане по цял свят.