Красива кожа през пролетта

Начало » Външен вид » Козметика » Красива кожа през пролетта

© Copyright 2012 CorbisCorporationНовият сезон предполага и нови принципи в грижите за кожата. През пролетта е необходимо не само да попълните гардероба си с нови актуални неща, но и да направите ревизия на козметиката си. Надяваме се нашите съвети да ви помогнат да се придвижите от студената и сурова зима към топлата и слънчева пролет…

1. Защита от слънцето
Може би от миналото лято ви е останал дневен крем с добри филтри и подходящ за вашия тип кожа. Но преди да започнете да го използвате отново, задължително проверете срока му на годност, а също и консистенцията и аромата му. Ако те са се променили през зимата, то по-добре си купете нов. Обикновено срокът на годност на слънцезащитните продукти варира от 2 до 3 години, но защитните им функции намаляват, ако не се съхраняват правилно.
Следващото, на което трябва да обърнете внимание, е показателят SPF на слънцезащитния крем. Ако включително и дневната ви декоративна козметика (фон дьо тен, бронзант, червило, гланц и т.н.) са със слънцезащитни филтри, можете да се спрете на крем с SPF 15. Но ако не е така, то SPF 15 няма да ви е достатъчно и е по-добре да се спрете на средство с SPF 30.
Най-важното нещо, обаче, което трябва да запомните за слънцезащитните средства е, че показателят SPF не е от толкова голямо значение, колкото редовното им използване (ако ви се налага да сте често на открито през деня, трябва да нанасяте крем на всеки няколко часа). Преди да нанесете следващата доза крем, не пропускайте да почистите остатъците от предходната, за да не се запушват порите и да не се дразни кожата.
И не забравяйте: пролетното слънце е коварно, защото след зимата кожата ви е “обезоръжена” пред неговите лъчи…
Woman scrubbing her face with cloth
2. Деликатен скраб за лицето
След зимата кожата обикновено е много чувствителна и склонна към раздразнения, за това се постарайте да избягвате ексфолианти с абразивни частици от кайсиеви ядки или орехови черупки, а дори и захарни ексфолианти. Най-добрият избор за пролетта е нежен пилинг с алфа или бета хидрокиселини.
Ексфолирането е важен момент от пролетните грижи. То е необходимо както за кожата на лицето, така и на тялото. След отстраняването на мъртвите клетки, кожата ви се обновява и придобива свежест, здрав вид и младежко сияние.  Заедно с това, обаче, кожата става и много възприемчива към различните външни дразнители. За това не ексфолирайте кожата непосредствено преди да излезете от вкъщи. Най-доброто време за това е вечер.
Не трябва да използвате скраб, когато лицето ви е, макар и леко, изгоряло от пролетното слънце – изчакайте, докато кожата вече не е червена. Задължително хидратирайте кожата след ексфолиране, защото заедно с мъртвите клетки, тя губи и част от естествения си защитен филм. За по-добра хидратация, може да нанесете лека маска за 2-3 минути.

3. Маска за лице
Пролетната авитаминоза влияе пряко върху кожата ви. Добавете към нея и умората, сухотата и беленето след зимата. Точно за това, след като я почистите и особено след пилинг, леката подхранваща маска е задължителна. Богата на активни съставки, тя може само за няколко минути да изпълни кожата с витамини и свежест.

4. Овлажняващ тонален крем
През пролетта трябва да преминете от зимната мазна текстура към лека, на водна основа. В това време на годината може да пренебрегнете дневния овлажняващ крем, тъй като кожата не се нуждае от прекалено много влага. А тоналният крем с хидратиращ ефект е идеалното средство, с което може да замените зимната козметика. Това не само ще ви спести време сутрин, но и ще позволи на кожата ви да изглежда по-естествено.
Във формулата на съвременните тонални хидратиращи средства са включени и допълнителни ползи: слънцезащитни филтри, антиейдж съставки (например, ретинол) и други. През пролетта търсете точно козметика с комплексно действие.
Woman exfoliating legs
5. Скраб за краката
През зимата краката почти не дишат, а наличието на повечко дрехи позволява малко да се съкратят грижите за тях. През пролетта, обаче, трябва да започнете отново да им обръщате необходимото внимание, като задължителен помощник в това отношение трябва да ви бъде скрабът за крака, благодарение на който да съживите кожата на краката. Редовната ексфолиация дори е по-полезна за овлажняването и здравето на кожата от мазните кремове, тъй като само добре почистената кожа може правилно да поеме всички по-нататъшни грижи.
Освен готовите средства за пилинг на краката, можете лесно да си приготвите скраб и у дома. Може да смесите мляко и мед в съотношение 3:1 и с получената смес да масажирате краката си в продължение на 15-20 минути, като е най-добре да използвате четка. Така краката ви едновременно ще са ексфолирани и хидратирани. Друга лесна комбинация, която винаги ви е под ръка, е мляко и сол.

И накрая, един последен съвети за здрава кожа през пролетта: Вземайте си душ по възможност веднага, след като се приберете у дома – не чакайте до вечерта, преди да си легнете. Така на кожата ви няма да се натрупват различни дразнители (пот, остатъци от хидратиращ или слънцезащитен крем, дезодорант и други). Също така, ако имате възможност, е желателно да почистите и лицето веднага, след като се приберете.