Съвети за храненето през лятото – част 1

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Съвети за храненето през лятото – част 1

konkurs

Конкурс “В очакване на лятото”

Здравейте на всички,
Пиша ви относно конкурса “В очакване на лятото”.
Първоначално за едно хубаво лято, изпълнено с много емоции, преди всичко трябва да се заредим с положителна енергия, добро настроение и широка усмивка!
Според мен през горещите летни месеци храненето трябва да е разтоварващо.
Необходимо е да приемаме повече минерални соли, микроелементи, витамини и баластни вещества:) Те се съдържат в изобилие в плодовете и зеленчуците. Подходящи са плодовете с голямо водно съдържание като дини, пъпеши, круши, праскови и други. Също така много подходящи за летния сезон са – доматите, краставиците и таратора. В този период е препоръчително да намалим употребата на бобови, зърнени храни и кореноплодни зеленчуци. Белтъчините може да си ги набавяме с кисело мляко, соеви продукти, кълнове от соя и други семена. През лятото са подходящи по-леки подправки като магданоз, копър и целина.
Избягват се загряващите като джинджифил, червен и черен пипер.
Лятото не е времето на готвените храни. Добре е да се ограничи значително консумацията на месо и месни произведения и да наблегнем на ястията с прясна риба. Също така трябва да приемаме повече течности под формата на таратор, айран, пресни плодови и зеленчукови сокове. Задължително е и да се пие поне 2 литра вода на ден.

Вижте и Съвети за храненето през лятото – част 2