Колко време отнема приготвянето на карфиол?

Начало » Хранене & Рецепти » Предястия » Колко време отнема приготвянето на карфиол?

Колко време отнема приготвянето на карфиол?Преди да приготвите този зеленчук, трябва да подберете правилните глави. Препоръчително е да купувате тези, които имат кремав цвят. На повърхността на съцветията не трябва да има тъмни, жълти или бледи петна. Главата на цветното зеле трябва да бъде твърда и компактна. Уверете се, че няма пролуки между съцветията. Не забравяйте да оцените състоянието на листата близо до основата на главата – те трябва да са свежи и зелени. Ако листата са сухи или летаргични, това означава, че главата на карфиола е била съхранявана твърде дълго или при неподходящи условия.

Приготвяне на карфиол – най-важното, което всяка домакиня трябва да знае

Ако съцветията са замръзнали, не е необходимо предварително размразяване. Зелето не трябва да се мие преди готвене. Основното нещо е да премахнете снега от повърхността на съцветията. Ако главата е прясна, първо отстранете листата. Разделете зеленчука на 4 части с остър нож (по протежение на дръжката). Оставете пънчето настрана. Разделете съцветията.

Съществува и друг метод за приготвяне – първо отстранете листата от долната част на главата. След това – отсечете изпъкналата част на пънчето. Разделете съцветията. Изплакнете изрязаните съцветия с течаща вода.

Колко време се готви пресен и замразен карфиол?

Замразеният карфиол се готви толкова дълго, колкото и пресният карфиол. Ако върху съцветията има много лед, можете да увеличите времето за готвене с няколко минути. Не разчитайте само на таймера. Следете състоянието на съдържанието на тигана. Проверявайте редовно готовността с помощта на нож. Ако острието лесно пробива карфиола, значи ястието е готово. Внимавайте да не преварите. Преварените зеленчуци се разпадат и стават непривлекателни  на външен вид и не са толкова апетитни.

Какво да правим, ако искаме да изпържим карфиола след варенето?

Ако искате да изпържите зелето след като сте го кипнали, намалете времето за готвене 2 пъти. Напълно сготвеният зеленчук ще се разпадне в тигана. Зелето, което е полусварено, става приятно хрупкаво.

Източник: Всички рецепти