Коледната елха: от класика до елегантност

Начало » За дома » Украса » Коледната елха: от класика до елегантност

elhaКаквото и коледно дърво да изберете – изкуствено или истинско – то със сигурност трябва да бъде украсено. За да е, обаче, резултатът от вашите декораторски усилия наистина възхитителен, е желателно елховата украса да е изцяло в един стил. А това може да бъде постигнато много по-лесно, отколкото изглежда на пръв поглед. Ето няколко интересни примера:

Елха в класически стил
Основното при класическата украса на елхата е лаконичността на цветовете и формите. Използват се традиционни коледни комбинации от цветове и класически елхови декорации – топки, панделки и гирлянди. Например: само червени топки и ефирни сребърни гирлянди; само златни топки, червени гирлянди и червени коледни лампички; сребърни топки и тънки розови гирлянди. На пръв поглед изглежда доста просто, но този вариант, при който се комбинират два, най-много три цвята, винаги изглежда много стилно и красиво.

Ретро-елха
Ретро стилът никога не губи своята актуалност и е идеален за коледния дизайн на дома. Просто трябва да намерите старите елхови играчки, с които сте украсявали елхата в своето детство, и да направите сами няколко гирлянди от цветна хартия, дантела, пера и мъниста. В търсене на източници на вдъхновение можете да се обърнете към определен период – например 20-те или 60-те години на миналия век. Ретро-елхата изглежда много интересно и по домашно му и край нея цялото ви семейство ще се чувства добре в празничните дни и вечери.

Елегантна елха
Защо не! Розови ленти, кадифени панделки, големи и ярки кристали, изкуствени перли и много малки мигащи светлини – и елхата ви е изключително елегантна и много празнична. Такова коледно дърво е прекрасен вариант за посрещане на празниците в женска компания.

Елха в източен стил
Тук основните цветове ще са червеният и златният. Ще са ви необходими панделки от червена тафта, хартиени фенери, червени и златни топки. По клонките с червени връвчици може да окачите и традиционни китайски монети и талисмани за късмет и щастие.

Елха с вкусотийки
Върнете се към коледните традиции на ХVIII век, когато елховата украса е била не само красива, но много вкусна. По това време елхата е богато украсявана със сладки, бонбони, ядки и плодове. Домашните бисквити, с подходящи за празника форми, може да се превърнат в изключително незабравима и любима украса за коледното дръвче, както за вашето семейство, така и за гостите ви.