Кой страда повече от сърдечни проблеми: жените или мъжете?

Начало » Здраве » Кой страда повече от сърдечни проблеми: жените или мъжете?

Кой страда повече от сърдечни проблеми: жените или мъжете?Жените и мъжете имат различно телосложение. Това е очевидно. Но разликите не се ограничават до външния вид и репродуктивните органи.

Пример за по-малко очевидни разлики е сърдечно-съдовата система и свързаните с нея заболявания.

Високото кръвно налягане и сърдечните проблеми се считат за предимно мъжки заболявания. Но това съвсем не е така! Сърдечните болести са водещата причина за смърт сред жените над 35-годишна възраст в целия свят.

Жените са особено изложени на риск

Въпреки очевидните разлики в структурата на мъжете и жените, медицината третира хората от различен пол в по-голямата си част като биологично и физиологично идентични.

За стандарт на “нормалното състояние” обикновено се приема мъжкият организъм. Това е така, защото медицинските изследвания в миналото са се провеждали предимно с мъже. Женското тяло се смятало за твърде сложно поради месечния цикъл и свързаните с него хормонални колебания.

Едва от 1993 г. в Съединените щати започват да се правят клинични изследвания с равностойно участие на мъже и жени.

Сърдечната недостатъчност при жените често възниква поради високо кръвно налягане. Натоварването на сърцето се увеличава, но сърдечният мускул вече не е толкова еластичен. Сърцето редовно изпомпва кръв, но не може да се отпусне достатъчно. В резултат на това се наблюдава намаляване на пълненето на кухините на сърцето с кръв.

Каква е разликата между сърдечните заболявания при мъжете и жените?

При инфаркт на миокарда една или повече от артериите, доставящи кръв на сърцето, са блокирани. В резултат на това засегнатите области на сърдечния мускул не получават достатъчно кислород и умират.

Преди менопаузата при жените има по-малък риск от инфаркт, отколкото при мъжете. Една от причините за това е, че в съдовете на женското тяло се образуват по-малко атеросклеротични плаки и следователно има по-малка вероятност от образуване на кръвни съсиреци в артериите на сърцето.

Сърдечните удари поразяват жените средно 10 до 15 години по-късно от мъжете. А именно в осмото десетилетие от живота им, когато физиологичното преструктуриране на тялото след менопаузата най-накрая приключва.

За какви симптоми трябва да внимават жените?

Често срещан симптом на сърдечна недостатъчност е задухът, особено след физическо натоварване. Кръвта, която не попада в сърцето, се натрупва и притиска белите дробове.

Типична проява на инфаркт при мъжете е силна болка в гърдите. При жените инфарктът може да се прояви чрез силна умора, гадене, повръщане и задух. При такива симптоми сърдечните проблеми при жените често се разпознават твърде късно.

Но и при жените притискащата или пронизващата болка в гърдите сигнализира за инфаркт. Болката се усеща повече от пет минути и се разпространява към ръцете, корема, гърба, врата. Освен това често се появява усещане за стягане или натиск в областта на сърцето, сякаш нещо притиска гърдите.

Болното сърце на жената невинаги напомня за себе си с различни симптоми, признаци и неприятни усещания. То може да мълчи с години или понякога да казва, че се чувства зле единствено с чувство на дискомфорт зад гръдната кост.

Жената трябва да следи за следните симптоми на болно сърце:

 • парене или усещане за тежест в гърдите след физическо натоварване или нервно напрежение;
 • гадене;
 • спонтанен задух при ходене;
 • хронична умора;
 • изтръпване на крайниците;
 • намалено либидо;
 • сънна апнея, хъркане;
 • подпухнало лице или пастозност.

Ако някой от тези симпотим е налице, необходимо е незабавно да бъде направен преглед при кардиолог.

Необходимо е да се разбере причината за възникналите усещания, за да се диагностицира навреме и да се започне адекватна терапия.

Рискови фактори при жените

Основният рисков фактор за развитието на миокарден инфаркт при жените е артериалната хипертония. А именно сред жените това заболяване се среща доста често.

Хипертонията при жените се появява в по-ранна възраст, отколкото при мъжете, и прогресира по-бързо. Така кръвоносните съдове в женското тяло са подложени на по-голямо натоварване за по-дълго време. Ето защо жените следва редовно да си правят кардиологични изследвания след навършването на 20-годишна възраст.

Наднорменото тегло и мастните натрупвания в областта на корема също допринасят за развитието на сърдечна недостатъчност при жените.

Излишните коремни мазнини спомагат за развитието на диабет тип 2. При жените само един допълнителен килограм мазнини увеличава вероятността от развитието на диабет тип 2 с до 7 пъти. Диабетът тип 2 от своя страна повишава риска от сърдечни заболявания. Тази взаимовръзка е много по-силна при жените, отколкото при мъжете.

Инфаркт на миокарда

Инфарктът на миокарда е една от най-честите причини за внезапна смърт от сърце. Същността е нарушение на кръвоснабдяването на миокарда поради запушване на кръвоносните съдове от тромб, атеросклероза.

Симптомите не са специфични конкретно за мъжкия или женския пол:

 • притискаща болка в центъра на гръдната кост с ирадиация към лявата ръка, долната челюст, шията, под лопатката;
 • чувство на тревожност, страх, паническа атака;
 • замаяност, припадък;
 • обилна, студена пот;
 • бледа кожа;
 • гадене, понякога повръщане;
 • болка в епигастриума;
 • тахикардия, аритмия, сини устни;
 • диспнея.

Понякога при жените болката напълно отсъства, но всички останали симптоми са налице. Това е така, защото жените принципно имат нисък праг на чувствителност към болка.

Стенокардия

Стенокардията (ангина пекторис) е признак на исхемична болест на сърцето. Развива се след 40-годишна възраст. Причината за появата на стенокардия е коронарен спазъм с миокардна исхемия.

Ангина пекторис, според характеристиките на болката, прилича на тежък камък, поставен върху областта на сърцето, който притиска с ирадиация към лявата половина на тялото.

Симптомите при жените са подобни на тези при инфаркт, но по-малко интензивни. Те се проявяват най-често след прекомерно физическо натоварване или психическо пренапрежение.

Стенокардията е предшествана от рязко повишаване на кръвното налягане.

Аневризма на аортата

Острата, силна болка вляво от гръдната кост почти винаги е признак на дисекация или руптура на аневризма на аортата. Болката е толкова силна, че човек губи съзнание. Ако спешната помощ не пристигне навреме, пациентът ще умре от масивно кървене.

Аневризмата е коварна с това, че няма симптоми, а само главоболие и колебания на кръвното налягане, които нямат точна причина.

Запушването на лумена на белодробната артерия от тромб води до дисбаланс във функционирането на системата сърце-бял дроб, който се изразява в:

 • силен дискомфорт в областта на сърцето без ирадиация;
 • асфиксия с акроцианоза;
 • рязък спад на кръвното налягане.

Как жените могат да укрепят сърцето и кръвоносните съдове?

Първата стъпка за жената е да откаже пушенето! Проучванията показват, че дори една цигара на ден значително увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. При комбиниране с противозачатъчни хапчета рискът е още по-голям. А жените вече са изложени на него на възраст около 30 години.

Движението също е важно. Връзката между заседналия начин на живот и сърдечно-съдовите заболявания е доказана от много изследвания.

И накрая храната. Здравословната и балансирана храна има положителен ефект върху сърцето. Необходимо е да се ядат повече пресни плодове и зеленчуци и по-малко висококалорични храни.

Всички изброени дейности са тясно свързани с добрата профилактика за сърце.

Преглед на сърце

МЦ “Орто Пункт” на д-р Камен Каменов предлага всички необходими диагностични техники, лабораторни и инструментални изследвания, които могат да определят състоянието на сърдечно-съдовата система.

Прегледът на сърце е предназначен както за хора от различни възрасти с превантивна цел, така и за хора, които са прекарали инфаркт на миокарда, инсулт или страдат от заболявания като: артериална хипертония, диабет, ритъмни нарушения, имат висок холестерол или наднормено тегло.

Диагностичните процедури и лабораторните изследвания се извършват на място в Медицински център “Орто Пункт”, което икономисва времето и парите ви.

Послушайте сърцето си и му помогнете да поддържа вашето перфектно здраве и добро настроение!