Кой е бил Св.Валентин?

Начало » За дома » Празници » Кой е бил Св.Валентин?

Кой е бил Св.Валентин?Как Валентин станал светец
Денят на Свети Валентин е един от най-приятна празници в годината. Той е получил името си в чест на епископ Валентин Интерамски, който живял през III в.сл.Хр. в римския град Интерамна (днес град Терни в Италия).
По това време римският император Клавдий II Готски, не позволявал на войниците от императорските легиони да се влюби и женят, но Валентин тайно им помагал, като ги венчавал. За това бил арестуван. Докато бил в затвора, Валентин се влюбва в сляпата дъщеря на своя надзирател и я излекувал (съществуват няколко версии на тази история – някои твърдят, че е случило обратното: надзирателят помолил епископа да излекува дъщеря му, и тя се любила в него). Преди изпълнението на присъдата, Валентин и написал прощално писмо, което подписал: “Твой Валентин”. Оттук – и картичките, които наричаме “валентинки”, и самият празника. Загинал е мъченически на 14 февруари 270 г. в Рим.
Валентин е канонизиран за християнски светец от римския папа Геласий. Част от мощите му се съхраняват в родния му град Терни, друга част – в църквата “Св. Антоний” в Мадрид. През ХIХ век късче от мощите на св. Валентин е било дарено от папа Григорий ХVI и на църква в Дъблин, Ирландия, която е много посещавана на всеки 14 февруари.

История на празника
14 февруари, обаче, не е просто Ден на влюбените, а ден на обещанията за брак. Затова и свети Валентин е закрилник най-вече на двойките, решили да свържат живота си завинаги. В годините на ранното християнство свети Валентин се прочул, защото свързвал в брак християни и езичници и не робувал на разликите във вярванията им, а се водел само от искреността и дълбочината на чувствата им.  Оттогава е и славата му на пазител на любовта.
В Европа денят на Св.Валентин се отбелязва от XIII век, в Съединените щати – от 1777 година, а у нас –  от 90-те години на миналия век (все пак, трябва да отбележим, че това е католически празник). Днес е този ден е прехвърлил границите на католицизма и е станал любим на много народи по света.