Кои са най-подходящите спортове по време на бременността

Начало » Външен вид » Упражнения » Кои са най-подходящите спортове по време на бременността

Кои са най-подходящите спортове по време на бременносттаБременността не е повод да се откажете от физическите упражнения. Поддържането на добра физическа форма през този период е не само възможно, но и необходимо за здравословното ви състояние. Разбира се, преди да започнете да се занимавате с някакъв спорт или да продължите с досегашните си спортни занимания, трябва да се консултирате с лекаря си, защото всяка бременност протича по различен начин и трябва да се избегнат неприятни последствия за вас и ембриона. Например, при високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, бъбречна недостатъчност и други тренировките не са препоръчителни, защото може да доведат до акушеро-гинекологични проблеми, като спонтанен аборт, преждевременно раждане и други.
Най-подходящите упражнения по време на бременността са ходенето, плуването, карането на велосипед, някои силови упражнения с гирички, йогата.

Ходене
Това е най-сигурният начин за поддържане на добра физическа форма по време на бременността. Дори и ако по здравословни причини другите видови спорт са ви забранени, ходенето пеш ще ви помогне да поддържате форма и няма да позволи на мускулите ви да атрофират.
По време на разходка трябва да внимавате за положението на гърба – той не трябва да е прекалено назад, а натоварването върху мускулите на корема и гърба трябва да бъдат разпределено равномерно. Много полезен в този случай е поддържащият пояс за бременни жени, който може да ви бъде неоценим помощник. Освен това, докато ходите трябва да гледате няколко крачки напред, а не в краката си. Така ще избегнете претоварването на мускулите на врата и раменете.
Най-добре е да правите по няколко кратки разходки на ден, защото продължителното ходене може да има отрицателно въздействие върху ставите на бедрата и таза.

Плуване
Най-добрата тренировка за бременни жени, тъй като във водата не е необходимо да се напрягате твърде много – в нея тегло намаля шест пъти. Освен това, налягането на водата задържа течностите в организма и ограничава отичането на ръцете и краката. Плуването е добър начин за поддържане на тонуса на организма, при това с минимално натоварване на ставите, които страдат най-много, докато теглото на плода се увеличава.

Кои са най-подходящите спортове по време на бременносттаАко сте решили да се занимавате с плуване по време на бременността си, е важно да знаете, че трябва да влизате и да се потапяте във водата бавно, дори и през първите седмици. Бързото гмуркане, а да не говорим за скоковете във водата, предизвиква натиск върху корема и ингвиналния област. Друго важно условие е да плувате в спокойно равномерно темпо, без гмуркане и остри завои.

Велосипед
Можете да карате велосипеда си през целия период на бременността, тъй като това няма да окаже голямо натоварване върху ставите ви. Ако започнете, обаче, от втория триместър, е желателно да намалите темпото на тренировките – трябва да внимавате, за да избегнете изтощението и дехидратацията.

Силови упражнения
Те не само повишават обмяната на веществата по време на бременността, но и улесняват раждането и ще са ви от полза в бъдеще, когато ще трябва да носите бебето си на ръце. Оптималното тегло на гиричките, които можете да използвате, е 2-3 кг. Ако по време на тренировката забележите, че дишането ви се затруднява, то натоварването е прекалено голямо за вас. В този случай трябва да намалите теглото на тежестите и да правите повече повторения.
Ако започнете да правите силови упражнения от втория триместър, трябва да се откажете от тези, които са в положение по гръб, защото при тях се увеличава притока на кръв към сърцето. През третото тримесечие правете всички упражнения в седнало положение.

Йога
Йогата не само развива гъвкавостта и поддържа мускулния тонус, но и понижава стреса. Йога-упражнения са предназначени да развиват правилното дишане и се стремят към постигането на хармония между духа и тялото на човека. Все пак, не трябва да правите всички упражнения с максимални усилия, тъй като по време на бременността не трябва да се “преразтягате” прекалено.
Започвайки от втория триместър, трябва да се откажете от скоковете и от позите, при които трябва да лежите по корем или по гръб. А в третия триместър трябва да се откажете и от наклоните назад и напред.

5 важни правила на тренировките по време на бременността
1. Упражненията трябва да са с умерена интензивност. Следете пулса си – той не трябва да надвишава 140 удара в минута.
2. Трябва да се отнесете много сериозно към избора на комплекса от упражнения, с които ще се занимавате по време на бременността. Независимо от спорта, на който ще се спрете, не забравяйте, че резките движение и прекомерните разтежения не са препоръчителни за състоянието ви.
3. За да постигнете положителни резултати, трябва да тренирате редовно, а не само от време на време, когато се сетите за това.
4. По време на тренировка трябва да пиете много вода (не е препоръчително да консумирате газирани напитки), за да избегнете обезводняване на организма.
5. По време на тренировка телесната температура се повишава, което може да застраши здравето на ембриона. За това трябва да избягвате да правите упражнения в твърде топли или влажни помещения. По време на тренировка вашата температурата не трябва да надвишава 38 градуса.