Козмецевтика – все още непопулярната лечебна козметика

Начало » Външен вид » Козметика » Козмецевтика – все още непопулярната лечебна козметика

Козмецевтика - все още непопулярната лечебна козметикаМакар да не е нова като произход, козмецевтиката все още затвърждава позициите си в България. Продуктите от този сегмент съдържат биологично активни вещества в максимално възможен процент за усвояване, които оказват силен ефект върху кожата и имат терапевтичен ефект. Това разяснява Славянка Стойкова, управляващ мениджър на испанския бранд Skeyndor за България и консултант по професионални козметични терапии.

 Освен експерт в здравето и красотата, Славянка Стойкова и екипът ѝ отскоро консултират спа центрове на петзвездни хотели у нас, където изграждат цялостна концепция и създават по-добро бюти преживяване

Какво представлява козмецевтиката?

Терминът не е много познат, въпреки че през последните години това постепенно се променя. Козмецевтиката включва продукти, които съдържат по-висока концентрация на активни съставки и заради това постигат ефекта по-бързо. Много важна и правилната диагностика. Ако тя не е направена от професионалист и съответно за нуждите на кожата, има риск козмецевтиката да навреди, защото е с по-висока концентрация на активни съставки.

Популярна ли е козмецевтиката в България?

Все повече продукти и марки навлизат в този сегмент. По-голяма част от линиите на Skeyndor са именно в областта на козмецевтиката. И това не е случайност. Повечето по-големи марки имат достатъчно информация чрез проучвания, че потребителите искат бърз ефект, който да се вижда. Освен това, целта им е с една процедура, да постигнат много различни ефекти. Съответно потребителите стават все по-взискателни към своите терапевти.

В България много голяма част от дамите посягат и към по-инвазивни процедури. Важно е козметиците да имат достатъчно силни оръжия, за да може да дават алтернатива за избор. Нашият екип много държи препоръката да е от козметик, т.е. козметикът буквално да е видял клиента, да се е ориентирал за неговото състояние на кожата и нуждите ѝ и да е препоръчал козмецевтично решение.

За кого е подходяща козмецевтиката?

Почти всеки може да използва козмецевтика, но реално тя отговаря на нуждите на по-активните хора, които нямат време и искат бързи резултати и които имат конкретни проблеми. За пример давам терапия с хиалуронова киселина. Когато се работи с козмецевтични продукти, те дават същата концентрация хиалуронова киселина, която се инжектира. В първия случай няма инвазивност.

Каква част от вашите продукти са в тази категория?

Всички продукти с първа дума power, power vitamin C, power retinol, power hyaluronic, power oxygen. Козмецевтични са Unicure – те са концентрати, които се нанасят на почистена кожа вечер. Друга разновидност е линията Dermapil.

Има ли някои противопоказатели и ограничение в употребата?

Има ограничения по отношение на сезона според активните съставки.

Например витамин С и ретинол не се използват лятото, докато power hyaluronic и power oxygen всъщност нямат ограничения, тъй като активните съставки хиалурон и кислород, дори и в силна концентрация, могат да се прилагат при всякакви сезонни промени.

 

Какво ще препоръчате за лятото?

Хиалуроновите продукти са подходящи, даже необходими през лятото, защото дават допълнителна хидратация, която е необходима, независимо от възрастта на потребителя. Power oxygen линията също е подходяща, особено ако пътуваме много и замърсяването е в големи количества, тъй като действа и почистващо. Кислородът възстановява хидратацията и заздравява кожата, особено ако е станала чувствителна. Подходящи са също така и козмецевтични ампули, които съдържат билкови екстракти, хидратират, успокояват и намаляват сърбежа.