Козметичен лед

Начало » Външен вид » Козметика » Козметичен лед

ledИзползването на козметичен лед е много по-добро средство от измиването с вода сутрин. Тази приятна процедура подмладява кожата, изглажда бръчките, стяга порите и създава естествена руменина.
За да си приготвите козметичен лед у дома, трябва да знаете, кои билки са подходящи за вашия тип кожа. Освен това, за приготвянето му е препоръчително да използвате не вода от чешмата, а минерална вода.
Някои  билкови настойки могат да се използват за всеки тип кожа. Към тях се включват тези от лайка, градински чай, мента, жълт кантарион и липов цвят. Те са и лесни за приготвяне: 1 с.л. от билката или смес от билки се запарва в чаша гореща вода за половин час. След това отварата се изсипва във формички за лед и се поставя във фризера. Този лед може да се запази не повече от седмица.

Нормална кожа
За нормалната кожа се препоръчва настойка от валериана. Тя може да се смеси с равнец.
За този тип кожа са полезни и копърът и трицветната теменужка. Отварата от тези билки се прави по същия начин, както и универсалната, и се съхранява за същия период от време.

Суха кожа
За суха кожа се използва лед, приготвен както от билки, така и от горски плодове и плодове. Особено подходяща за този тип кожа е сместа от червен глог, мечо грозде, корен от глухарче. Лед се приготвя по обичайната схема, запазва се за седмица.
Козметичният лед от запарка от горски плодове: 3 с.л. на плодовете се заливат с 2 чаши хладка вода. След 2-3 часа течността се прецежда, изсипва се във формички и се замразява.

Мазна кожа
Подходящи за мазната кожа са следните билки: невен, планинска арника, хвощ, бергения, очиболец. Към запарката от тези билки може да се добави сок от краставица и няколко капки лимонов сок.

Комбинирани (смесена) кожа
За този тип кожа са подходящи същите билки, като за нормалната и мазна кожа. Те може да се комбинират, но към тях не трябва да се добавя сок от краставица и лимон.