Козметика от градината – 3 част: Плодове

Начало » Външен вид » Козметика » Козметика от градината – 3 част: Плодове

Козметика от градината - 3 част: ПлодовеЯбълка
Ябълките са незаменим помощник при уморена и раздразнена кожа. Настържете на едро голяма зелена ябълка. Добавете 2 ч.л. мед (може слабо да затоплите стар захаросан мед). Нанесете върху лицето за 15-20 минути. След това направете масаж на лицето на кубче лед или го измийте още веднъж, но със студена вода. Намажете с хидратиращ крем (от естествени продукти).

Ябълкова вода
Тя ще успокои и освежи кожата ви след горещ ден. Нарежете на парчета 2 ябълки от твърд сорт. Сложете ги в бутилка или стъклени буркани, за предпочитане с тъмен цвят. Залейте ги със 70% медицински етилов алкохол или с водка. Оставете съда на тъмно място за 2 седмици. Преди употреба разредете с преварена вода (в съотношение 2:1) само толкова, колкото ще ви е необходимо в момента. Останалия лосион съхранявайте не разреден на тъмно прохладно място.
Козметика от градината - 3 част: Плодове
Кайсия
В кайсиите се съдържа каротин (провитамин A, който също се нарича и “витамин на красотата”), органични соли на калия, калция, фосфора. Кайсиевият сок и успокоява кожата и е най-подходяща за мазна кожа.

Маска от кайсии
Намачкайте няколко добре узрели кайсии с дървета лъжица в керамична купичка. Нанесете полученото пюре на лицето за 20 минути. Измийте и почистете лицето с ледено кубче (за предпочитане ментово).

Маска за мазна кожа
Намачкайте няколко узрели кайсии и ги смесват с кисело мляко. Нанесете върху лицето за 20-30 минути. Измийте с топла, а след това и със студено вода. Намажете лицето с хидратиращ крем.
Козметика от градината - 3 част: Плодове
Праскова
Прасковите възстановяват фибрите на кожата, подхранвайки я със съдържащия се в нея силиций. Сокът и пюрето от праскови са незаменими при уморена, суха и набръчкана кожа. “Магическото” пюре от праскови дори балансира киселинността на кожата (нарушеният киселинен баланс е главният виновник за всички козметични проблеми). Маските с праскови са подходящи за всеки тип кожа, но са особено препоръчителни при суха и изтъняла кожа.

Маска от праскови
Намачкайте прасковите, докато получите гладко пюре. Добавете лимоновия сок. Дръжте на лицето 20 минути.  За да е кожата ви още по-мека, може да отмиете маската с разредено с преварена или минерална вода мляко.

Диня
Динята много добра подхранва и очиства кожата. Внимателно намачкайте месестата част на парче диня, докато пусне сок. След като махнете маската, измийте лицето с минерална вода.
Козметика от градината - 3 част: Плодове
Круша
Маските от круша правят кожата еластична и гладка и стесняват порите. Настържете крушите на ситно. Нанесете върху лицето за 15-20 минути. Измийте с хладка вода и задължително завършете процедурата с хидратиращ крем.

Лосион от круши
Изстискайте сока на няколко круши и добавете към него водка, в съотношение 1:1. Изсипете сместа в плътно затваряща се бутилка (най-добре с коркова тапа) и я оставете на тъмно за 1-2 седмици. Преди употреба разреждайте нужното ви количество с вода 1:1. След известно време кожата ви ще стане видимо по-здрава и подмладена.

Пъпеш
Пъпешовата маска премахва акнето, помага в борбата с луничките и пигментните петна и прави кожата по-светла и свежа. Направете пюре от 2-3 парчета пъпеш. Нанесете върху лицето за 20 минути, след което измийте с хладка вода и намажете с хидратиращ крем.