Кога хранителните добавки са полезни в спорта?

Начало » Външен вид » Упражнения » Кога хранителните добавки са полезни в спорта?

Кога хранителните добавки са полезни в спорта?Много хора пият протеинов шейк или приемат хранителни добавки преди или след тренировка. Но защо го правят и има ли изобщо смисъл в това? Вероятно си задавате този въпрос, ако сте начинаещи във фитнеса.

Хранителните добавки са просто допълнение към ежедневното хранене. Те не са лекарство или някакво магическо хапче. Те са част от рутината на почти всеки спортист. Защо ли? Защото без тях всичко е по-трудно.

По правило хранителните добавки съдържат хранителни вещества, които присъстват във всяка балансирана диета. Да, можете да си набавите всичко необходимо и без тях, ако отделяте много време на храненето си и спазвате всички правила на здравословната диета.

Въпреки това, ако тренирате усилено, нуждите ви от определени хранителни вещества нараства. И това вече изобщо не е лесно да бъде компенсирано с храната. Все пак в живота ви има и други важни неща, освен спорта и храненето, нали така? А да се превръщате в техен роб, ще бъде наистина жалко.

В този смисъл качествените фитнес добавки са добра алтернатива за снабдяване на тялото с необходимите вещества и поддържането на високо ниво на работоспособност и производителност.

Фитнес добавките имат поддържащ ефект в спорта

Прах, капсули, таблетки, напитки или протеинови барове: днес разнообразието от фитнес добавки е наистина голямо. Преди да посегнете към някоя от тях обаче е хубаво да знаете какво прави и защо ви е необходима.

С правилните хранителни добавки за фитнес ще подкрепите тялото си по време на физическо натоварване, така че то да поема с лекота предизвикателствата. Няма как само да получавате от него, без да му давате допълнителен тласък.

Фитнес добавките ви осигуряват оптимална производителност и високи резултати при същите усилия. Те предпазват и вашите собствени резерви, така че да не изпитате недостиг. Всеки дефицит би намалил вашата устойчивост и сила.

Ето и кои са най-разумните фитнес добавки за един спортист:

  • Протеини: Класиката, която всеки е чувал и има защо. Те са пръв приятел на мускулите ви не само по време на тренировка, но и след нея.
  • Аминокиселини: Градивните елементи на мускулите ви, които ги правят такива, каквито са. Те гарантират, че няма да изпитате спад в производителността в най-неподходящия момент.
  • ВСАА: Това е пълен пакет от всички важни аминокиселини. Те са изключително полезни при спортове за сила и издръжливост. Но те също така поддържат тялото ви, ако се движите много в ежедневието, дори да не спортувате.
  • L-глутамин: Около 60% от мускулите се състоят от него. Ако тренирате интензивно и често, определено има смисъл да приемате фитнес добавки глутамин. Това ще помогне на мускулите ви да се възстановят оптимално.
  • L-карнитин: Приема се за намаляване на телесните мазнини.
  • Креатин: Ако търсите висока производителност, това е вашата фитнес добавка. Тя ще ви осигури сила, издръжливост и мускулен растеж в дългосрочен план.
  • Цинков глюконат и магнезиев глицинат: Това са два важни микроелемента за вашето тяло. Недостигът им може действително да саботира всяка тренировка. Когато се потите обилно, вие губите интензивно цинк и магнезий, които трябва да компенсирате задължително.

Помислете кои хранителни добавки от горе посочените са подходящи за вас и ги включете смело във вашата фитнес рутина.