Кога любовта не помага?

Начало » Интимно » Кога любовта не помага?

Кога любовта не помага?Или пречат ли интимните отношения при възстановяване след лечение на алкохолна и наркозависмости

С наближаване на 26 юни, международният ден за борба с наркоманиите се замисляме за зависимостите като цяло. Да установим, че в семейството или сред близките ни има пристрастени към алкохол, наркотици, хазарт, медикаменти не е толкова невъзможно, колкото би ни се искало.

Пътят от осъзнаването на проблема към лечението е дълъг и труден, а успехът зависи от всяка стъпка и продължава до край.  Възстановяването, без съмнение, е по-малко отъпкана пътека от употребата. Дали ще е успешно проведеното лечение от зависимости като алкохол, наркотици, хазарт, медикаменти и пр. зависи от начина, по-който се прилага наученото в ежедневието след излизане от терапевтичен център. Лекуващият се трябва да е отдаден на 110% в процеса на лечение, защото става въпрос за неговия живот.

За съжаление, влизането в интимни отношения с нов или предишен партньор е едно от най-рисковите начинания в периода след проведен курс за лечение от зависимости. Самочувствието и самооценката все още не са утвърдени и тази емоционална незрялост пречи на зависимия да има правилно възприятие за себе си и точна преценка за хората около него.  Връзката може да доведе до разочарования и трудност да бъдат преработвани емоциите, създавани при обичайните любовни отношения. Не само негативните ситуации като липса на разбирателство, ревност, разминаване на мнения, но и щастливите моменти могат да разконцентрират фокуса на зависимия и той да пренебрегне лечението си. Лечението на зависимост е процес, който не се счита за завършен със спиране на употребата или със завършване на програма в терапевтичен център и изисква фокусиране върху целта „да останеш чист“ до край.

Специалистите споделят, че 80% от хората, които следват съветите по-долу остават „чисти“

 1. ИНТИМНИТЕ ОТНОШЕНИЯ – ОТЛОЖЕТЕ ГИ ЗА ПО-НАТАМ
  Взаимоотношенията и емоционалното обвързване с представители на противоположния пол  са сред основните причини за завръщането към активна употреба на алкохол и наркотици.

  Както всички знаем връзките по принцип са сложно нещо и не винаги се развиват по желания начин. Всяка връзка поставя на изпитание нашата емоционална зрялост, а зависимите и алкохолиците могат да бъдат изключително незрели. Твърде ранното обвързване може да бъде пагубно за възстановяващия се. Първите месеци след спиране на упоребата са период за изграждане на стабилна основа от нови навици, поведение и начин на мислене с цел да се остане чист. Всяко отклонение от тази цел води до пробив. Специалистите препоръчват поне 1 година след лечението да не се влиза в интимни отношения.
 1. ПРИЕМАНЕ НА ОПИТ – „МЪДРИЯТ ЧОВЕК СЕ УЧИ ОТ ГРЕШКИТЕ НА ДРУГИТЕ….

Това правило помага да не се допускат едни и същи грешки.

Още в първия ден след излизане от терапевтичен център, преминалият курса на лечение трябва да продължи да общува с хора, които са спрели да употребяват алкохол и наркотици доста преди него. Особено важно е да се намери човек, от когото да се приема опит и да се говори за възстановяването и проблемите в живота, а не за дните на употреба. В англоговорящите държави такъв  човек може да се нарича „спонсор“, а в испаноговорящите „падриньо“, което означава „кръстник“.

 1. ПРЕДАВАНЕ НА ОПИТ – …. А УМНИЯТ, УЧИ ОТ СОБСТВЕНИТЕ ГРЕШКИ“
  Предавайки наученото, то се затвърждава
  Общуването с хора, които все още се лекуват от зависимостта си припомня от къде е започнало всичко. Алкохолиците, наркоманите и зависимите като цяло имат „къса памет“. Лесно забравят усещането да бъдеш на дъното и тежките страдания в началото на лечението.
 1. ПОНЕ 5 МИНУТИ НА ДЕН ВРЕМЕ ЗА СЕБЕ СИ – ДАВА ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ ЖИВОТ
  Намирането на време, в което човек да остане на саме с мислите и чувствата си помага за подържане на баланс и добра вътрешна хигиена.
  Правенето на равносметка на изминалия ден като се отчитат позитивните и негативните мисли, реакции и постъпки показва къде се намира човек сега и върху какво трябва да насочи вниманието си, да преработи емоции и поведение. Повечето зависими са склонни да забелязват недостатъците в и около себе си, и по-малко отчитат положителното. Този начин на мислене може да създаде негативна представа за живота и да доведе до връщане към активна зависмост. Насладата от живот, свободен от употреба дава мотивация да се запази постигнатото.
 1. ДО КЪДЕ СИ ГОТОВ ДА СТИГНЕШ? – ПРИКАЗКА БЕЗКРАЙ

Отговорът на този въпос предначертава до колко успешен ще бъде процесът на възстановяване.
Чували сме за всякави крайности, през които зависимите минават, за да си набавят алкохол или наркотици. Пътуване със самолет до друга държава, за да се употребява; инсцениране на обири в собствения дом и отвличания на близък роднина; всевъзможни лъжи и манипулации, за да се намери начин за консумация; убийства на близки за наследство; разбити семейства и приятелства…  Крайности, достойни за сценарии на филми, но реалност за живота на пристрастените. Трябва да се подхожда към възстановяването със същите енергия и ентусиазъм, както и при употребата. В курса на лечение тези упоритост и воля трябва да се насочат в посока на лечението.

Коренът, стабилната основа на всичко е ДОВЕРИЕТО. Отдаването на доверие към специалистите прави възможно лечението. Не забравйте, че не сте сами и не се отказвайте, докато чудото не се случи, а чудеса се случват всеки ден.

Инфо блок:

На 26. юни, международният ден за борба с наркоманиите Терапевтичен център за лечение на зависимости „Жива – насока в живота“ отваря вратите си за всеки, в чието семейството или обкръжение има зависим към наркотици, алкохол, хазарт, медикаменти. В среда на професионална грижа, уютна атмосфера и стриктна програма за лечение, зависимите имат по-голям шанс да се върнат към нормален начин на живот.

26 Юни, от 18:00 ч.

Адрес: гр. София, Ул. Шипка 15, ет. 2

Телефони за информация: +359 877 677 834; +359 889 119 221

www.centrejiva.com