Кога да започнете да миете зъбките на вашето дете

Начало » Родители » Деца » Кога да започнете да миете зъбките на вашето дете

Кога да започнете да миете зъбките на вашето детеОт този въпрос се интересуват всички родители, защото искат децата им да имат красиви и здрави зъбки. А отговорът на стоматолозите е ясен: почистването и миенето на детските зъби започва от момента, в който те се появят в устата. Този отговор може да ви изглежда изненадващ, но тъжната статистика показва, че повече от половината деца на възраст до три години вече имат кариеси. Като основна причина за тази негативна ситуация стоматолозите посочват именно подценяването от страна на родителите на ранната профилактика на кариеса.
Никненето на млечните зъби при бебетата обикновено започва на възраст 6 – 8 месеца. Първо се появяват двата долни резци, а след това – двата горни, а до 2,5 години поникват всичките 20 млечни зъбчета. Разбира се, това не са точни срокове и е възможно да има значителни отклонения от тях.
Много родители се отнасят към млечните зъби на децата си много невнимателно, смятайки, че те скоро ще бъдат сменени и следователно не е необходимо за тях да се полагат някакви грижи. Те, обаче, не знаят, че болният млечен зъб може да унищожи напълно зародиша на постоянния зъб. Формирането на правилна захапка и хармоничните пропорции на долната част на лицето, правилното развитие на челюстта и здравето на стомаха също зависят от здравето на млечните детски зъбки.

Как да почиствате зъбите на детето до една година
Почистването на зъбките на 6-8 месечното бебе, разбира се, е задължение на майката. Това може да стане с марля, напоена с преварена топла вода или със специална силиконова четка за зъби, която се поставя на пръста и не наранява венците. След известно време, миенето на зъбите може да бъде поверено на самото дете – тогава ще е необходима четка с мек косъм и малка глава, чийто размер да покрива не повече от два зъба. Тази четка трябва да се сменя на всеки три месеца.
Зъбките на детето трябва да се чистят, както и при възрастните, най-малко два пъти на ден. След едногодишна възраст вече може да се използва паста за зъби, която по състав трябва строго да следва съответната възрастта на детето и да не съдържа флуорид, тъй като няма как да предпазите детето да не погълне част от нея.
Естествено, най-малките не могат да измият зъбките си качествено сами, за това, ако е необходимо, родителите трябва да го направят отново, за да са сигурно, че плаката е премахната напълно. Това трябва да продължи една-две години, докато малчуганът не се научи правилно и добре да се грижи за зъбите си.
Кога да започнете да миете зъбките на вашето дете
Как да научите детето си само да си мие зъбите
За да се научи как да се грижи за зъбките си, детето трябва да види как го правят неговите родители и другите членове на семейството. Освен това, родителите трябва да му обяснят, защо трябва да прави това. Най-удобният момент за подобни демонстрации на хигиенни процедури е в почивните дни, когато никой не бързат за работа и не е натоварен с различни делнични задачи. На детето внимателно трябва да му се покаже какви движения трябва да прави с четката, като мие зъбите си. За него ще е по-интересно, ако родителите се редуват да мият зъбите си заедно с него. Още по-добре ще е, ако има по-голямо братче или сестриче, с което заедно да отиват в банята и да мият зъбките си.
За да предизвикате интереса на детето към миенето на зъбите, отидете с него в магазина и купете красива четка и “вкусна” паста за зъби с вкус на ягоди или сладолед. След това може да му обясните движенията с четката, като използвате за помощник любимата му кукла или плюшена играчка.
Научете детето и щателно да измива четката си зъби след употреба и да я поставя на определеното за това място. Добре ще е, ако огледалото в банята ви е поставено така, че малчуганът да може да се гледа, докато мие зъбките си.

Как правилно да миете зъбите на децата
Движенията на четката трябва да са предимно вертикални – от венеца до външния ръб на зъба. Долните зъби се чистят с движения отдолу нагоре, а горните – обратно. Тези движения не само ще премахнат остатъците от храна между зъбите, но и ще масажират венците, което ще подобри кръвообращението и ще повиши притока на кръв към зъбите.
Косъма на четка за зъби в почистването както на външната, така и на вътрешната повърхност на зъбите, трябва да се поставя под ъгъл от 45 градуса спрямо повърхността на зъба. Хоризонталното движение на четката при миенето на зъбите е недопустимо, тъй като при тях венците се “разместват” наляво-надясно и така под тях може да попаднат остатъци от храна и микроби. Храната започва да гние, бактериите да се размножават и така се поврежда зъба и се появява кариес.
За да се почисти дъвкателната повърхност на зъбите, четката трябва да се постави хоризонтално и зъбите да се почистват с движения напред-назад. Не забравяйте също, че при почистването на вътрешната повърхност, четката трябва да се държи под ъгъл спрямо вертикалната ос на зъба. Вътрешната повърхност на предните зъби се почиства с вертикално разположена четка с повтарящи се движения от венеца към режещия ръб на зъбите.
Зъбите трябва да се мият поне два пъти на ден – сутрин след закуска и вечер след вечеря – следете дали детето ви прави това. Изплаквайте устата си с чиста вода след всяко хранене и учете и него да го прави.
Изисквайте от малчугана да мие зъбките си внимателно, бавно – няколко бързи движения с четката няма да дадат никакъв резултат. Покажете му това, като изтриете повърхността на зъбките му с чиста салфетка – на нея неизбежно ще се появят бледо жълта петна. Обяснете му, че това са бактерии, които трябва да се почистват от зъбите му, за да са те хубави и здрави.