Когато ви липсват витамини…

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Когато ви липсват витамини…

През зимните месеци е много по-трудно да си набавите необходимите за организма витамини и минерали. А липсата им се отразява и на външния ви вид. По състоянието на кожата, косата и ноктите можете да видите какви точно минерали и микроелементи са ви необходими.

01kojaКожа

Тя става суха, напукана, а раните заздравяват много бавно; кожата на раменете, лактите и коленете става все по-груба. Появяват се ранни бръчки.
Защо? В организма ви има недостиг на витамин А, който е отговорен за обновяването на клетките на епидермиса. За това и липсата му се отразява, преди всичко, върху състоянието на кожата.
Какво да направите: Опитайте се да включите в менюто си колкото е възможно повече продукти, съдържащи витамин А. Трябва, обаче, да знаете, че в продуктите от растителен произход той се съдържа във формата на бета-каротин, за чието усвояване организма се нуждае от мазнини. Ето защо морковите, които се смятат за шампиони по съдържание на бета-каротин, се препоръчват в комбинация със сметана или растителни масла. Наблягайте на плодовете и зеленчуците с ярък оранжево-червен цвят. Включете в менюто си и риба, яйца и млечни продукти.
Още: За нормалното състоянието на кожата са необходими и други важни витамини, например, фолиева киселина, витамин С, витамин Е.
02kosaКоса
Тя става тънка и накъсана, започва да капе.
Защо? По този начин тялото ви сигнализира за липса на витамин Е (токоферол). Причината за това, в повечето случаи, е небалансираната диета.
Какво да направите: Витамин Е се съдържа в изключително много продукти и няма да ви е трудно да се справите с неговия недостиг. Обърнете повече внимание на ядките, нерафинираните растителни масла, яйцата, пшеничните зародиши.
Още: За нормалното състояние на косата са необходими също и витамини от група В, аскорбинова киселина, желязо, фосфор и ред други минерали.
Когато ви липсват витамини...Нокти
Растат бавно, цепят се и се чупят лесно, стават тънки и не изглеждат добре.
Защо? Трудно е да се посочи само един витамин, чиято липса би довела до такива последствия. По-скоро става въпрос за липсата на цял “букет” от микроелементи: витамини А и Е, витамини от група В, аскорбинова киселина, калций, магнезий и т.н. Така че, много е вероятно да имате проблеми не само с ноктите, но и с кожата и косата. Много често до такива неприятни последици води продължителната небалансирана диета.
Какво да направите: Променете диетата си, като се постараете да я направите по-здравословна. Всеки ден яжте не по-малко от 500 грама пресни зеленчуци и плодове.
Още: Обърнете внимание на мултивитамините, които съдържат големи количества витамини и минерали, от които организма се нуждае. Те са идеално спасение от зимната авитаминоза.