Класическия балет и модерните танци в миналото и днес

Начало » Външен вид » Упражнения » Класическия балет и модерните танци в миналото и днес

tanci-baletОще от древни времена, хората винаги са се забавлявали и танцували. Първите танци са били неразделна част от обществени и религиозни церемонии, а по времето на древните римляни и гърци, танците се превръщат във форма на забавление. В средните векове църквата обявява танцуването като грях и го заклеймява, но по време на Ренесанса, танците и балета отново се завръщат на мода, а в последствие започват да се изпълняват и пред широка публика.

От векове след създаването си, класическият балет се е променил, но не осезаемо, като движенията и стъпките, са запазени. Те и до днес се пресъздават много точно и стриктно от балетистите. Балетните спектакли и днес са само с движения и стъпки, които са изпълнявани с абсолютната техническа прецизност , както и преди векове. За да се придобие такава танцова техника в балета е нужна упорита работа в продължение на много години в научаване на точното изпълнение от хореографията на всяко движение и мимика.

През последните години, много танцьори и инструктори по танци се опитват да преминават закостенелите традиции и да правят опити с нови хореографии и съчетания на класическия балет с по- съвременни стилове и техники. В началото на XX век, много танцьори предявяват бунтарство срещу правилата на класическия балет и правят опити да внесат по-свободен стил на танцуване и костюми на сцената.

За да бъде подготвен до съвършенство един танцьор то той задължително трябва да взима уроци по танци поне четири – пет пъти седмично. В днешно време най-добрите танцьори и балетисти независимо от класата си взимат уроци по танци с частен преподавател. Така те имат възможност да правият индивидуална разбивка на свободното си време и ще научат много повече за самия танц, стилът му, неговите особености и естествено, специфичните му движения. Те им дават възможност да оформят самочувствието си, да подобрят техника и така да постигнат отлични и качествени резултати. Вие също можете да постигнете много, но най-важното е да имате желание. Това може да стане, ако вашият инструктор по балет и танци ви обърне необходимото внимание върху всеки детайл. Персоналните и индивидуални уроци по танци са за всички, не само за тези, на които им предстои важно събитие, но също така и за всички, които просто обичат танците. Примерно в една от най- големите ни школи по джаз балет в страната – Школа по танци Dance with Veronique графикът на часовете се планира персонално, според предпочитанията на всеки курсист, изготвя се подробна информация за графика на часовете по-джаз балет, контемпорари и класически балет.