Как цвета на кухнята влияе на апетита

Начало » За дома » Интериор » Как цвета на кухнята влияе на апетита

Принципите на цветотерапията работят и в кухнята. Правилният избор на цвета на стените и приборите може да ви помогне да контролирате апетита си и дори да отслабнете.

Сиво и розово, за да отслабнете

k01
Не можете да се отървете от излишните килограми? За вас е кухнята в приглушено сиво-розови нюанси. Тази приятна цветова комбинация е в състояние да се пребори с апетита напълно. Сам по себе си, неутралният сив цвят не предизвиква раздразнение – той действа успокояващо, заглушава възбудата, а заедно с това и апетита. Бледо розовото увеличава този ефект, като настройва към миролюбиви съзерцателни настроения.

Оранжево и тюркоазено, за да стимулирате апетита

k02
Ярките, сочни оранжеви и тюркоазени нюанси притежават свойството да разгарят апетита. Боядисайте стените на кухнята си в оранжево, окачете на прозореца перде или щори в тюркоазено и няма да имате никакви проблеми с храненето. Оранжевият цвят зарежда с оптимизъм и бодрост и дава топлина, а естествените тюркоазени нюанси са не само приятни за окото – те облекчават нервното безпокойство и тонизират. Ако не сте готови за сериозни ремонтни дейности, окачете над масата за хранене картина с преобладаващо оранжево и тюркоазено.

Бяло, за да увеличите пространството

k03
За да “раздалечите” визуално стените на вашата кухня, използвайте бяло или друг светъл цвят и малки детайли – по тапетите, покривката за маса, пердетата. Класически “кухненски” декорации са цветя, точки, решетки, ивици. Многобройните аксесоари: чинии, прибори за хранене, кутии за подправки, разноцветни салфетки и кърпи също могат да ви помогнат да увеличите пространството. При оформлението на малката кухня трябва да се избягват големите декорации и силните цветови контрасти. Ако прозореца на кухнята е с южно изложение, изберете за стените хладни нюанси: синьо, зелено, лилаво. Ако прозорецът е северен, използвайте топлата гама – бежово, прасковено, теракотено и т.н.

Как да изберете съдове и прибори за хранене

Как цвета на кухнята влияе на апетита
Многобройни експерименти са доказали ефекта на цветовете върху вкусовите рецептори. Например, при разглеждането на жълти бонбони се произвежда повече слюнка, отколкото при червените. Това е така, защото зелените и жълтите бонбони предизвикват очакване на нещо кисело, а червените – на сладко. Така че, ако не искате да “заблуждавате” вашите вкусови рецептори, възползвайте се от опита на най-добрите ресторанти: изберете бял порцелан, прозрачно стъкло и обикновени метални прибори за хранене. По този начин ще избегнете психологическото отвращение от ястията, което може да възникне както във вашето подсъзнание, така и в това на вашите гости.