Как характерът ви влияе на обстановката в дома ви

Начало » За дома » Грижи за дома » Как характерът ви влияе на обстановката в дома ви

Не е тайна, че домът ни е отражение на нашия характер и на поведението ни. Психолозите са направили опит да разделят типовете интериор, според четирите типа женски характери. Ето какво се е получило:

Жените-холерици обичат да живеят на горните етажи на престижни домове в елитни райони с развита инфраструктура. Тяхното жилище е парадоксална смесица от различни стилове в ярки и наситени тонове. За стремителната походка на холериците и за непрестанното им жестикулиране е нужен простор, за това те се стремят да не преграждат жизненото си пространство. Холериците предпочитат модулната мебел, която лесно се разделя на блокове, размества се и всеки път позволява различни комбинации на подреждане, които да отговарят на моментното психологическо състояние на жената-холерик.

Сангвиниците са нашите най-добри приятелки. Те са активни и общителни, а домът им е изпълнен с енергия и радост. Такива дами предпочитат жилището им да е с югоизточно разположение, с красив изглед и да не е много далеч от работното им място. Техният слънчев характер се отразява в цветовете на интериора им в кехлибарени и топли млечни тонове. Оттенъците на кафявото дават на сангвиниците усещането за стабилност и уют, а хладната гама – комбинацията от бяло и лилаво или на синьо и сиво – поддържа невероятната им активност. Откритият характер на сангвиниците предизвиква желанието им за разширяване на пространствата в дома им – те бутат стени и съединяват стаи, за да има в помещенията много свеслина и въздух. В жилището им обикновено има много огледала и стъклени повърхности, които допълнително разширяват пространството.

Стабилност и покой – това е жизнената позиция на флегматиците. Те не харесват жилища, разположени по-високо от петия етаж – просто ги мързи да се качват толкова на високо, пък било то и с асансьор. В дома на жената-флeгматик винаги цари ред, всяка вещ трябва да е на мястото си. За това те обичат всевъзможните шкафове – за книги, съдове, дрехи, бельо… Флегматиците трудно свикват с новото и се стараят да се заобикалят с познати им неща. Най-щастливи са, когато обстановката им е останала в наследство, а когато им се наложи да купуват мебели, избират такива, които да послужат на няколко поколения след тях. Интериорът в дома им, по правило, е решен в класически стил, защото флегматиците се ръководят от здравомислието си, а не от капризите на модата. Любимата цветова гама на тези жени е кафявото във всичките му оттенъци.

“Моят дом е моята крепост” – това е девизът на типичния меланхолик. Те обичат да живеят не по-високо от третия етаж, в някой тих район, по-далеч от главните шосета и магистрали. Жените меланхолици са романтични и сантиментални. Те за нищо на света не биха се разделили със своите детски рисунки и играчки, даже и тези “експонати” да не са изложени на показ. Големите и празни пространства ги карат да се чувстват некомфортно, за това в дома им има много уютни местенца, отрупани рафтове, завески и полупрозрачни тъкани. Те обичат приглушените цветове, предизвикващи спокойствие и комфорт: бежово-кафяво, сиво-виолетово. Но най-комфортно меланхолиците се чувстват, когато са заобиколени от зеленото във всичките му оттенъци.